Гроші на вітер: скільки доріг можна відремонтувати замість політичної реклами

Кандидати на пост президента офіційно витратили на виборчу кампанію 1 млрд 273 млн гривень. Журналісти 24 каналу вирішили зрозуміти, скільки дійсно корисного могли би зробити кандидати, якби не витрачали стільки грошей на ведення передвиборчих кампаній.

Дані про витрачені кандидатами гроші були опубліковані у проміжних фінансових звітах кандидатів про використання коштів виборчого фонду. Всі вони розміщені на сайті ЦВК 25 березня.

Для того, аби зрозуміти, що дійсно корисного можна було зробити за ці кошти, журналісти 24 каналу порівняли ці витрати із вартістю ремонту доріг та апаратами ультразвукової діагностики, які потрібно закуповувати українським медзакладам.

Середня вартість капітального ремонту 1 км дороги, яка, за словами міністра інфраструктури України Володимира Омеляна становить 15 млн грн. Середня вартість одного апарату УЗД, згідно із даними держзакупівель, становить 1,5 млн грн. Виходить, що витрати кожного кандидата на вибори цілком можна порахувати у практичних вчинках. Результати виглядатимуть отак:

Загальний розмір виборчих фондів кандидатів у президенти (в еквіваленті закупки апаратів УЗД для лікарень з оплатою технічного обслуговування одного з них протягом року та капітального ремонту ділянок доріг)

Також варто зазначити, що наведені цифри – лише офіційні витрати кандидатів на пост президента на їхні кампанії. Неофіційні витрати, як кажуть експерти, є ще більшими.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти