Чому в автомобілі можуть несподівано потекти шланги системи охолодження

Спекотні літні місяці і тривалі простої в заторах частенько призводять до великої кількості «закипілих» автомобілів, у яких розірвало шланги системи охолодження. Про причини поломки і способи уникнення цієї недуги, читайте у статті.

Як відомо, що радіатори треба мити, охолоджуючу рідину регулярно замінювати і доливати лише ту, що прописана в документації до автомобіля. Якби там не було, машини «киплять», шланги розтріскуються, водії клянуть майстрів і виробників «на чому світ стоїть». Давайте з’ясуємо причини цих нещасть.

Почнемо з найпростішого – з діагностики. Гумові шланги системи охолодження іноді зношуються. Але в одну мить вони не лопаються: спочатку з’являються дрібні тріщини і заломи, а потім вже утворюються прориви. Система «попереджає» про необхідність заміни заздалегідь, але можливо це лише в одному випадку: було встановлено вперше якісні деталі, а саму роботу виконували професіонали.

Причиною розриву шланга може стати пробка розширювального бачка, а точніше непрацюючий клапан. В системі створюється розрядження, трубки стискаються, деформуються і в кінцевому підсумку лопаються. Відразу це не відбувається, автомобіль завжди дає водієві час «зреагувати». Пробка розширювального бачка коштує дешево, заміна не вимагає навичок і часу – треба тільки дати мотору охолонути.

Досвідчені майстри ніколи не надягають трубки «на суху» – додають трохи мастила, щоб шланг легше натягнувся на штуцер. Ще краще – розігріти трубку. Варто пам’ятати, що далеко не всі патрубки вимагають затяжки хомутом, а якщо необхідність і є, то зробити це потрібно акуратно, без зайвих зусиль і в строго зазначеному місці.

При належному обслуговуванні, правильному виборі витратних матеріалів та регулярному щотижневому контролі система охолодження автомобіля здатна без втручань пропрацювати і 200 тисяч кілометрів. Але залежить її довголіття не стільки від виробника, скільки від користувача. Тому економія тут, як і в будь-якому іншому аспекті обслуговування автомобіля, недоречна. Скупий платить двічі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти