«Постанову будете підписувати?»: юрист звернув увагу на важливу деталь при накладенні штрафу

Як відомо, при виявленні порушення правил дорожнього руху інспектор виписує постанову про накладення штрафу і запитує «Постанову будете підписувати?». Дорожній Адвокат розповість, чи підписувати постанову чи ні.

Більшість автомобілістів вважають, що проставляючи власний підпис у постанові водій погоджується із вчиненням правопорушення.

Однак така думка є хибною. Постанова про притягнення до адміністративної відповідальності за своєю формою не передбачає зазначення у ній згоди чи незгоди. Бланк постанови передбачає проставлення у ній підпису про отримання копії постанови.

Таким чином, підпис на постанові не свідчить про згоду водія з тим, що він вчинив правопорушення. Цей підпис підтверджує лише факт отримання постанови.

Якщо водій ж відмовляється проставити підпис про отримання, інспектор відповідно не надає йому копію такої постанови.

Після відмови в отриманні постанови, інспектор повинен надіслати таку постанову за місцем проживання водія. Проте, не відомо коли така постанова надійде до водія поштою, якщо взагалі надійде. Без наявної постанови водій не може ні оплатити суму штрафу, ні не може оскаржити такий штраф.

Тому відмова проставити підпис у постанові про її отримання жодних переваг водієві не надає, скоріш навпаки – створює додаткові труднощі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти