В Україні можуть підвищити кримінальну відповідальність за смертельні ДТП

Законопроект №9030 «Про внесення змін до статті 286 Кримінального кодексу України про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами» був внесений до парламенту 3 вересня поточного року. Автором цього документа щодо підвищення відповідальності водіїв за смертельні ДТП є нардеп Борислав Береза.

Зокрема, він пропонує за вчинення дорожньої аварії, в якій її учасники загинули або отримали тяжкі тілесні ушкодження карати винуватця позбавленням волі від 5 до 8 років з позбавленням права керування і конфіскацією майна. Нагадаємо, що діюча відповідальність передбачає позбавлення волі на 3-8 років з позбавленням права керування на строк до 3 років або без такого, повідомляє Автоцентр.

Якщо ж в разі смертельного ДТП загине кілька людей, то покарання мають намір зробити ще суворішим – позбавлення волі від 8 до 10 років з позбавленням права керування і конфіскацією майна (на сьогодні – позбавлення волі на 5-10 років з позбавленням права керування на строк до 3 років).

Тобто, як бачимо – в разі смертельного ДТП винуватців пропонують не просто садити за грати, а ще й в обов’язковому порядку – позбавляти їх права керування транспортними засобами та конфісковувати їхнє майно.

Автор законопроекту аргументує його поява тим, що на сьогоднішній день в Україні склалася катастрофічна ситуація з безпекою руху – щорічно в дорожніх аваріях гинуть тисячі людей, а рівень смертності і травматизму в результаті ДТП в нашій країні найвищий у Європі.

Кожен день від злісних порушників ПДР ні в чому не винні учасники руху отримують тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості або втрачають своє життя. За твердженням Борислава Берези, завдяки такому суворому покаранню за смертельні ДТП, водійська дисципліна покращиться за рахунок їх правового усвідомлення ступеня відповідальності, що в свою чергу сприятиме зниженню кількості важких аварій і позитивно позначиться на зниженні аварійності в Україні.

До речі, для зниження рівня смертності на дорогах, шляхом обов’язкового використання водіями та пасажирами ременів безпеки і захисних шоломів, Верховна Рада підтримала законопроект, яким планується суттєво збільшити штрафи за недотримання цих життєво важливих правил.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти