Поліція не буде зупиняти авто з метою профілактики: скандальну правку зняли

Денис Монастирський заявив, що скандальна норма про зупинку поліцією автомобілів в профілактичних цілях виключена з законопроекту 2695 про посилення відповідальності за п’яне водіння.

Поліція не буде зупиняти авто з метою профілактики: скандальну правку зняли

Народні депутати готуються розглянути і прийняти в другому читанні законопроект 2695, який посилює відповідальність за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху.

Цей законопроект, за словами глави Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, також повинен вирішити проблему, яка виникла через перенесення відповідальності за «п’яне» водіння з КоАП в КК, а потім назад.

«Законопроект 2695 закриває «дірки» в законодавстві, за допомогою яких тисячі п’яниць уникли відповідальності», – раніше заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Законопроект 2695, поставить крапку в цьому питанні. Справа в тому, що зараз досить великий штраф 10 200 грн, повторно – 20400 грн. Але це не зупиняє негідників, вони знову і знову сідають за кермо в нетверезому стані. Ми запропонували в законопроекті, щоб за повторність був адміністративний арешт, суддя зможе прийняти таку людину і сказати: ні, друже, ти не будеш їздити п’яним, якщо ти другий, третій раз сідаєш, у тебе буде можливість сісти на 10 діб і подумати», – зазначив Антон Геращенко.

Втім, «скандальність» цей законопроект набув через те, що він спочатку пропонував розширити повноваження поліцейських зупиняти і оглядати авто в профілактичних цілях.

Так, пропонувалося внести зміни до статті 34 Закону про дорожній рух встановивши, що таке «поверхнева перевірка»:

«Поверхнева перевірка речі і / або транспортного засобу проводиться шляхом візуального огляду речі і / або транспортного засобу, в тому числі шляхом візуального огляду салону, багажного відділення (навісного багажного пристрою), причепів транспортного засобу, перевірки відповідності ідентифікаційних номерів транспортного засобу.

Поліцейський під час проведення поверхневого перевірки транспортного засобу має право вимагати відкрити кришку багажника (навісного багажного пристрою), капот, двері салону, ніші, які можна оглянути без їх розбирання, причепи та надати можливість перевірити відповідність ідентифікаційних номерів транспортного засобу».

Також пропонувалися зміни до статті 35:

«1. Поліцейський може зупиняти транспортні засоби в разі:

10) якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Профілактичні заходи здійснюються на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національної поліції ».

В ході погоджувальної ради Верховної Ради 15 лютого голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський заявив, що одне з гострих питань, яке стало розділяти різні фракції, стосувалося якраз додаткової підстави зупинки транспортних засобів для профілактичного огляду.

«Я хочу сказати, що ми погодили між фракціями, що ми цю поправку знімаємо», – підкреслив глава Комітету.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти