Малюють собі фальшиві номери: «євробляхери» почали знущатись з безсилля влади

Власники нелегально ввезених з Європи автомобілів відверто сміються над безсиллям влади врегулювати питання із незаконними автомобілями. Прикладом цього можуть слугувати автівки із несправжніми, від руки намальованими номерними знаками, які все частіше можна помітити на українських дорогах.

«Обіцянки прем’єр-міністра Гройсмана «не репресувати власників авто на єврономерах», а також запропонований законопроект, який передбачає майже повну амністію для цих водіїв, призвели до вседозволеності. Сьогодні власники іноземних авто не зважають на патрульну поліцію, малюють собі фальшиві номери і створюють небезпеку на українських дорогах. Тож держава терміново має врегулювати це питання», – зауважили у корпорації «Богдан».

За законом патрульна поліція повинна зупиняти автівки із «намальованими» номерами і забороняти їх експлуатацію. На практиці поліцейські вважають за краще не помічати такі авто і навіть не виписувати штрафи.

Варто зазначити, що навала нелегальних авто не тільки знижує продажі вживаних автомобілів з українською реєстрацією, а й негативно впливає на ринок нових. Частка авто із іноземною реєстрацією на вторинному авторинку сягнула 19%, тобто кожна п’ята продана автівка – європейський металобрухт.

За відсутності державної підтримки, українські автодилери вимушені конкурувати із легально і нелегально імпортованими західними авто. У таких умовах вітчизняний авторинок навряд чи зможе вийти із кризи, тож нелегальне завезення авто на єврономерах потрібно терміново поставити на контроль.

Нагадаємо, що високопосадовці за останні роки вже кілька разів знижували ввізне мито на імпортні авто. Завдяки цьому їхні обсяги в Україні зросли у 14 разів: з 4164 у 2008 році до 59 020 у 2017 році. І це лише розмитнені, легально завезені автомобілі. Якщо ж говорити про нерозмитнені європейські авто, то за підрахунками Державної фіскальної служби України їх налічується 425 400 одиниць.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти