Нові правила паркування вступають в силу: що слід знати водіям

Від сьогодні в Україні всім власникам автотранспорту доведеться звикати з думкою, що ставити на стоянку авто потрібно строго за всіма правилами. Про це повідомляє “РБК-Україна”.

Нагадаємо, з 27 вересня 2018 року в Україні почне діяти Закон №2262-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”.

Відповідний закон опублікований на сайті Верховної Ради України.

“Драконівський” закон покликаний змінити ситуацію у сфері паркування.

Якщо до сьогоднішнього дня водії могли залишити свої авто практично в будь-яких місцях, то з 27 вересня це буде чревато серйозними неприємностями.

До речі, карати будуть без прямого контакту з порушником, заочно, як за кордоном.

А покаранням порушників парковки будуть займатися паркувальні інспектори (співробітники нової муніципальної служби).

Відзначимо, що паркувальні інспектори будуть виконувати суто контролюючу і каральну функції. Інспектори повинні будуть стежити, чи сплатив водій парковку, а якщо ні – відразу ж залучати його до адмінвідповідальності.

Зокрема, закон передбачає і введення фото/відеофіксації правопорушень.

“Режим фотозйомки (відеозапису) передбачає здійснення уповноваженою посадовою особою фото / відеофіксації обставин порушення правил зупинки, стоянки або паркування транспортних засобів, а саме: дати, часу (моменту), місця розташування транспортного засобу по відношенню до нерухомих об’єктів і / або географічних координат, інших ознак наявності складу адміністративного правопорушення”.

У законі також зазначається, що інформацію про евакуацію неправильно припаркованого автомобіля будуть надсилати на мобільний номер та на e-mail.

Ваш автомобіль можуть евакуювати лише в тому випадку, якщо він:

  • поставлений на проїжджій частині в два і більше рядів;
  • розташований в заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, у тому числі: на залізничних переїздах; на трамвайних коліях; на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях; на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі та т. д;
  • своїм розташуванням унеможливлює рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, в тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування і пішоходів з дитячими колясками;
  • розташований на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
  • розташований на вказаній відповідними дорожніми знаками та / або дорожньою розміткою велодоріжці;
  • перешкоджає руху або роботі снігоприбирального і іншого технологічного комунального транспорту в разі введення надзвичайного стану або в разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
  • порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двом або більше смугах руху.

Повернення транспортного засобу буде здійснюватися за зверненням особи після сплати штрафу та оплати вартості послуг з транспортування та/або зберігання транспортного засобу.

До речі, якщо іноземець відмовиться платити штраф, то інформація про нього буде внесена у базу даних осіб, яким заборонений в’їзд на територію України, і буде зберігатися там до виконання постанови або його скасування.

А ось українським власникам “євроблях” за новим законом штрафи не загрожують, оскільки вони будуть виписуватися на тих, хто ввіз таку машину в Україну. Правда, довго їздити безкарно їм все одно не вдасться.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти