Штрафи про порушення швидкісного режиму прилітають тим у кого немає авто

Українці масово отримують підроблені постанови про порушення швидкісного режиму з вимогою сплатити штраф.

Одержувачами «листів щастя» стають навіть ті, хто не володіє автомобілем. Хто цим займається і де шахраї беруть персональні дані громадян, з’ясовували кореспонденти програми «Сьогодні» на телеканалі «Україна».

Читайте також: Чи повинен водій пред’являти електронний поліс, який патрульний може перевірити самостійно: роз’яснення адвоката

Киянка Людмила Ліпінська отримала квитанцію про накладення штрафу за перевищення швидкості, що її дуже здивувало. Справа в тому, що у жінки ніколи не було ні авто, ні водійських прав, та й за кермо вона жодного разу в житті не сідала.

Само собою, нічого оплачувати Людмила не має наміру, але її дуже цікавить, звідки у шахраїв взялися її докладні особисті дані: ПІБ, адреса і прописка.

Тим, хто не оплачує «липові» штрафи, будуть дзвонити і всіляко на них тиснути – стверджує Володимир, який приховує своє обличчя, адже у нього за плечима кілька тижнів досвіду телефонного вимагання. За словами чоловіка, його робота полягала в тому, щоб дзвонити людям і нагадувати їм про необхідність сплати «штрафу». Як правило, жертвами є люди у віці, які, в силу своєї необізнаності, не можуть відрізнити підроблену квитанцію від справжньої.

Інформацію про «клієнтів» Володимиру надсилали по e-mail. В основному це були люди пенсійного віку і далеко не всі вони – водії. Каже, пенсіонери оплачували практично відразу, не вникаючи в подробиці.

Читайте також: Журналісти розповіли, як придбати якісний газ для автомобіля

Зараз Володимир пішов з колл-центру, що займається обманом людей. Стверджує, що спочатку не знав про те, що спілкується не з порушниками, а з жертвами шахрайської схеми.

Розсилкою звичайних квитанцій про порушення ПДР поліція вже давно не займається. Зараз водіям приходять спеціальні протоколи, які мають кілька ступенів захисту від підробки. При цьому до правоохоронців поки не надходили звернення від громадян, які отримали фіктивні постанови.

Перший заступник глави Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький зазначає, що постанова добре захищена. У ній міститься інформація про те, де і коли було скоєно порушення, вказується транспортний засіб, а також посилання на сайт bdr.mvs.gov.ua, де доступні фото- та / або відеоматеріали вчиненого правопорушення.

Крім того, оригінальний протокол має спеціальний QR-код, що дозволяє оплатити штраф за допомогою смартфона або планшета. Якщо такий код в отриманому постанові відсутня – це підробка.

Читайте також: Хто насправді поставляє запчастини на ЗАЗ для українських Lada

Джерело enovosty.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти