Водіїв попереджають, що в Україні зафіксовано новий вид автокрадіжок

До України докотилася хвиля крадіжки каталізаторів. Один з таких випадків нещодавно був зафіксований в Києві. Потерпілий власник повідомив про це в спільноті “ Київ Автомобільний” у Facebook, інформує Твоя МАШИНА.

«Сьогодні вночі в моєму Hyundai Tucson зрізали каталізатор. Швидше за все, сабельною пилкою. Авто було на стоянці, поруч стояли інші машини. Голосіївський район. Будьте обережні, особливо власники джипів та інших високих машин » – написав він, та підкріпив пост відповідним фото.

В Європі бум крадіжок каталізаторів припав на минулий рік – особливо випадки крадіжок почастішали в Великобританії, Італії та Болгарії. В тих же США за останній рік кількість атак на каталітичні нейтралізатори збільшилася в три рази.

Ми задаємося питанням: “Навіщо крадуть каталітичні нейтралізатори?” Відповідь дуже проста: вони містять дорогоцінні метали, які за своєю природою більш цінні, ніж золото, і в останні місяці їх вартість різко зросла. В основному це три метали, які наносяться тонкими шарами в якості каталізаторів реакцій, що протікають в конверторі, це родій, паладій і платина. На кінець 2020 року вартість паладію складала більше 2300 доларів за тройську унцію, що на 20% більше, ніж в січні (золото коштує 1872 долара за унцію); платина трохи знизилася в ціні на початку минулого року, але тепер повернула свої позиції і оцінюється приблизно в 1000 доларів за унцію. А ось родій є найдорожчим серед усіх – якщо на початку року він коштував 6 000 доларів за унцію, то зараз його вартість перевищує 16 000 доларів.

Ще один фактор, що сприяє буму крадіжок каталізаторів – зростання безробіття через коронакризу.

Читайте також: Як і де зі знижкою заплатити штраф за порушення ПДР: інструкція для водіїв

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти