Можна на рік залишитися без прав: “аварійка” та штрафи за її невикористання

Українським водіям вирішили нагадати, що використання аварійного сигналу не за призначенням, може призвести до отримання грошового штрафу.

Про це пише видання “Знай”.

На українських дорогах водії мають звичку подавати аварійний сигнал, щоби привернути увагу інших учасників дорожнього руху.

Але варто знати, що чинне законодавство передбачає покарання за використання аварійного сигналу не за призначенням. Пункт 9.9 ПДР передбачає, що аварійний сигнал слід подавати:

– у разі вимушеної зупинки на проїжджій частині;
– у разі зупинки на вимогу поліцейського;
– внаслідок засліплення водія світлом фар;
– під час руху автомобіля із технічними несправностями;
– на транспортному засобі, що буксирується;
– на транспортному засобі, що перевозить організовану групу дітей із розпізнавальним знаком “Діти”;
– на всіх механічних транспортних засобах колони під час їхньої зупинки на дорозі;
– у разі ДТП.

Якщо під час руху сталася ДТП – додатково необхідно розмістити знак аварійної зупинки. Якщо аварійна сигналізація з якихось причин не працює – законодавство зобов’язує водіїв повідомити про це знаком аварійної зупинки на транспортному засобі (9.11.а).

За порушення правил використання аварійного сигналу передбачено попередження чи штраф у розмірі 425 гривень. Якщо ж неправильні дії водія спричинили аварійну ситуацію – йому загрожує штраф у сумі до 680 гривень. Крім цього передбачено покарання у вигляді позбавлення права керування авто на строк від 6 до 12 місяців.

Не пропустите

Этот веб-сайт использует файлы cookie чтобы вам было удобно пользоваться сайтом Принять