Що таке автомобільна мобілізація: коли і як ваше авто можуть вилучити на потреби армії

Під час дії військового стану з військкомату на підприємство чи фізичній особі може прийти наряд на вилучення автомобіля, повідомляє Тelegraf.

В Україні військовий стан та загальна мобілізація діє з лютого 2022 року. Мобілізацію транспортних засобів було розширено і деталізовано у новому пакеті змін до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, який підписав президент Володимир Зеленський.

Вилучити транспортний засіб на потреби армії можуть не тільки у підприємств усіх форм власності та органів влади чи самоврядування. Відтепер автомобіль можуть вилучити у звичайних громадян.

Порядок вилучення транспортних засобів регулює Положення про військово-транспортний обов’язок, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 № 1921. Зокрема у ньому є перелік категорій, в яких автомобіль вилучити не можуть. До цього переліку входять:

– дипломатичні та консульські установи інших держав;
– представництва міжнародних та іноземних організацій;
– іноземці та люди без громадянства;
– підприємства, організації та установи, які мають високу суспільну значимість;
– підприємства, організації та установи, які вже виконують мобілізаційні завдання.

Дві останні категорії мають надати підписаний договір із Міністерством оборони для звільнення від мобілізації транспортних засобів.

Процедура вилучення транспортних засобів також прописана у документі. Спочатку уряд має встановити кількість техніки, яку необхідно мобілізувати в кожній області. Після цього місцеві адміністрації розподіляють цю кількість між районами та містами обласного підпорядкування. А далі державні адміністрації за дорученням військкоматів поділяють ліміти передачі автомобілів та іншої техніки між підприємствами, організаціями, установами та громадянами.

Право займатись мобілізацією транспортних засобів, мають виключно військкомати. Вони виписують і вручають представнику підприємства чи приватній особі наряд на вилучення автомобіля. При цьому забирати автомобіль насильно держава не має наміру. Після вручення наряду власники техніки мають вибрати, яку техніку вони передадуть на потреби військових, а яка залишиться для виконання господарських потреб.

Не пропустите

Этот веб-сайт использует файлы cookie чтобы вам было удобно пользоваться сайтом Принять