Чи загрожує Україні дефіцит і зростання цін на пальне

Українцям розповіли, із чим вони можуть зіткнутися на АЗС вже найближчим часом

Експерти попереджають водіїв, що у 2023 році вартість пального може збільшитися з декількох причин. Головні з них, це подорожчання бензину у Європі на тлі нафтового ембарго, а також зростання інфляції.

Але в Національному банку України заспокоюють тим, що різниця буде не така відчутна. В інфляційному звіті зазначили, що такий розвиток подій можливий через повернення системи оподаткування палива на довоєнний рівень.

Зараз середня ціна бензину А-95 – 50 грн за літр, а за прогнозом стане до 60 грн. Дизпаливо із 54 грн/л подорожчає практично до 65 гривень.

“Ціна свободи навіть має свій замір – мінімум 8 грн/л. Це те, скільки ми переплачуємо європейським постачальникам і на нових перевезеннях порівняно з довоєнним рівнем. Але це тимчасово: після нашої перемоги ця “військова” складова майже зникне”, – зазначив експерт Сергій Куюн.

А ось віце-президент однієї із мереж АЗС Юрій Кучабський повідомив, що заборона російського палива в Європі майже ніяк не вплине на український ринок. Єдине, трейдери будуть обмежені в оформленні довгострокових договорів з іноземними постачальниками.

Источник hvylya.net
Не пропустите

Этот веб-сайт использует файлы cookie чтобы вам было удобно пользоваться сайтом Принять