Статті

Водіям розповіли, як перевірити роботу акумулятора взимку

Українським водіям розповіли, як визначити можливості автомобільного акумулятора взимку, пише Автоцентр.

Автомобільні експерти зазначають, що з’ясувати це можливо шляхом вимірювання здатності зберігати величину електрорушійної сили (ЕРС) під навантаженням.

Для цього знадобиться вилка навантаження. Мова йде про спеціальний прилад із точним вольтметром і з потужним опором, який може показати роботу акумулятора за великих величин розрядного струму близько 100-150 А, імітуючи стартер під навантаженням.

Таким чином, під час підключення навантажувальної вилки до клем акумулятора напруга за п’ять секунд вимірювання не має впасти нижче 9,5–10 В. При перевірці секційного акумулятора із зовнішніми перемичками потрібно виміряти напругу на клемах кожної банки. Вона не має бути нижчою 1,55–1,6 В. У випадку, якщо показники укладуться у рамки допуску, акумулятор залишиться працездатним і за мінусових температур. Менші ж значення напруги говорять про те, що функціонал серйозно погіршився і потребує заряджання чи навіть заміни.

Ще можливості АКБ можна оцінити за віком, оскільки незворотні процеси старіння пластин можуть призвести до того, що за 3-4 роки справний акумулятор збереже лише 70-80% ємності, а ще за 5–7 років – і того менше.

“А за мінусових температур (наприклад, при -15 °С) ємність і розрядний (стартерний) струм зношеної АКБ можуть знизитися вдвічі проти номінальних значень, і двигун не можна буде прокрутити стартером”, – пояснюють експерти.

Recent Posts

Как автомобилисту нельзя использовать средства типа WD-40

Автомобилисты с восторгом восприняли появление в продаже таких средств, как WD-40, которые с тех пор…

10.05.2024

Названы 10 самых экономичных новых пикапов в 2024 году

Считается, что пикапы – автомобили крайне «прожорливые» с точки зрения потребления топлива. Однако технологии не…

10.05.2024

Как замедлить старение автомобильных шин: лайфхаки для водителей

Надежность автомобильных шин крайне важна для безопасности движения, поэтому нельзя пренебрегать ситуациями, когда резина изношена.…

10.05.2024

5 дешевых иномарок, которые редко ломаются даже с большим пробегом

При выборе подержанного автомобиля с ограниченным бюджетом всегда важно обращать внимание на надежность конкретной модели.…

10.05.2024

Опытный механик назвал популярные автомобили, которые лучше не покупать

Американский автоблогер и механик с 56-летним стажем работы Скотти Килмер высказался о популярных сегодня автомобилях…

10.05.2024

Названы самые распространенные автомобильные мифы в Украине: правда или ложь?

Среди украинских автомобилистов широко распространены стереотипы по целому ряду тем и вопросов. Некоторые мифы действительно…

10.05.2024