Терміново перевірте багажник: українських водіїв незаконно штрафують за відсутність одного предмета

Багато водіїв в Україні забувають про обов’язок забезпечити наявність в автомобілі низки обов’язкових предметів. І хоча штрафи, які поліція виписує за їхню відсутність, часто бувають незаконними, краще заздалегідь захистити себе від неприємностей.

Юристи зазначають, що останнім часом поліція стала активніше перевіряти наявність у водіїв вогнегасника або аптечки. Тим, у кого їх немає, або є, але в простроченому вигляді, патрульні виписують штраф. Свої дії правоохоронці пояснюють тим, що п. 31.4.7 ПДР забороняє використовувати транспортний засіб без аптечки або вогнегасника. При цьому дії водія вони кваліфікують за ст.121 КУпАП, як експлуатація автомобіля з технічною несправністю.

Насправді такий штраф є незаконним, пояснюють експерти. Накласти стягнення можна лише на водія, який виконує регулярні пасажироперевезення. Такі автомобілісти справді несуть встановлену відповідальність за відсутність вогнегасника чи аптечки. Для інших водіїв має застосовуватися ст.125 КУпАП «Інші порушення ПДР», яка крім попередження жодної санкції не містить.

Незважаючи на те, що поліція приймає такі неправомірні порушення, які легко скасовуються в суді, юристи не рекомендують нехтувати вимогами ПДР і випробовувати долю. Кожному водієві краще зайвий раз перевірити наявність вогнегасника та аптечки, щоб уникнути неприємностей.

Источник Hyser
Не пропустите

Этот веб-сайт использует файлы cookie чтобы вам было удобно пользоваться сайтом Принять