Який штраф чекає на водіїв за габарит, що перегорів у дорозі

Українські патрульні побачивши непрацюючі фари на авто, залежно від обставин, можуть виписати як штраф, так і попередження, інформує Вigmir.

У правилах дорожнього руху прописані несправності майже з кожної системи транспортного засобу, з якими заборонено рухатися автомобілем на дорогах загального користування. Але патрульні якісь штрафи виписують частіше, а якісь рідші. Мабуть одним з найулюбленіших і найпопулярніших штрафів поліцейських є штраф за непрацюючі габаритні вогні, повідомляє Дорожній адвокат.

Цей штраф такий популярний, бо знайти підстави для його оформлення дуже легко, адже потрібно лише їхати за машиною у темний час доби. Штраф не дуже страшний при першій зупинці, згідно ч.1 ст.121 КУпАП його розмір – 340 гривень. Страшним це порушення стає у разі повторної зупинки протягом 1 року, тоді штраф випишуть вже за ч.4 ст.121 КУпАП, який передбачає безальтернативне позбавлення права керування від 3 до 6 місяців.

Перед початком руху згідно правилам, водій зобов’язаний перевірити чи автомобіль технічно справний, але в дорозі контролювати лампочки, що перегоріли, просто не представляється можливим. Також водій не може робити регулярні зупинки через кожну пару сотень метрів, щоб перевірити, чи справний габаритний вогонь.

Тому, за дане правопорушення можна притягнути водія до відповідальності лише у тому випадку, якщо він це робив навмисне. В той же час ПДР забороняють експлуатувати машину з непрацюючими габаритами, але дозволяють замінити їх на місці або ж їхати найкоротшим шляхом до найближчого місця ремонту або стоянки.

З усього вищесказаного можна дійти невтішного висновку, що у разі, коли водій не знав, що в нього перегоріли габаритні вогні, це буде не приводом для штрафу, а приводом для усунення цієї несправності.

Не пропустите

Этот веб-сайт использует файлы cookie чтобы вам было удобно пользоваться сайтом Принять