Що буде, якщо залити в двигун трансмісійну оливу

Якщо ви ніколи не заливали трансмісійне мастило в двигун, то і пробувати, як би вам це гаряче не рекомендували бувалі водії, не варто.

Як це не смішно, але на просторах глобальної павутини можна зустріти поради досвідчених водіїв, що рекомендують в малих дозах підливати трансмісійне мастило в двигун. Мовляв це підвищує паливну економічність, покращує компресію двигуна, тягу… Загалом, одні суцільні «плюси». Але не поспішайте пробувати дідівські методи на своїх автомобілях. І ось, чому.

Мастило для коробки перемикання передач має витримувати важкі механічні навантаження і працювати при стабільній температурі. Усередині коробки передач нічого не вибухає, не горить, не виділяється. А значить, частина властивостей моторного мастила трансмісійній оливі просто не потрібні.

У свою чергу, моторна олива працює в більш важких умовах. Тут і високі оберти, і перепад температур, і забруднення, викликане роботою силового агрегату і багато іншого. Моторне мастило повинне мати певну плинність, містити миючі присадки, і по мінімуму вигоряти в процесі роботи.

Змішавшись з моторним, трансмісійне мастило, призначене для коробок передач, просто почне вигоряти, утворюючи наліт, який буде забивати фільтр, мікроскопічні масляні канали і патрубки.

Більше того, така олива в недостатній кількості буде надходити в робочі області двигуна: вали, циліндри. А відсутність мастила тягне підвищене тертя деталей, погане видалення сміття, а отже, на стінках циліндрів можуть утворюватися подряпини.

Тому в двигуна авто потрібно лити лише те мастило, яке рекомендує автовиробник, а не сусід по гаражу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти