Назвали 20 важливих хитрощів, яким не навчать в автошколі

В автошколі вчать основним правилам, але крім них серед досвідчених водіїв є свої хитрощі. Про них розповість «Твоя МАШИНА» .

1. Влаштуйтеся з комфортом

У машині важливо знати розташування кожної кнопки, звикнути до важелів і педалей. Тільки повністю освоївшись в салоні, можна відчувати себе комфортно під час поїздки. Також варто налаштувати крісло і кермо, щоб зберігати максимально зручне положення.

2. Рухайтеся в помірному темпі

Перш ніж ганяти на високих швидкостях, слід поїздити деякий час в помірному режимі. Так можна вивчити поведінку машини, навчитися сприймати відстань, побачити різницю при різних погодних умовах.

3. Правильно використовуйте сигнали

Світлові і звукові сигнали допомагають спілкуватися з учасниками дорожнього руху. Про свої дії (зміна смуги, уповільнення, поворот) слід попереджати інших водіїв.

4. Уникайте відволікаючих чинників

Концентрація дуже важлива на дорозі, тому слід виключити відволікаючі фактори. Добре, якщо неуважність призведе просто до невеликих помилок, але в гіршому випадку розмова по телефону під час поїздки може скінчитися ДТП.

5. Перечікуючи негоду, гасіть світло

Якщо негода змусила зупинитися на узбіччі, варто вимкнути світло. Інакше це може збити інших водіїв, які в умовах поганої видимості орієнтуються на світло інших машин.

6. Близько не притискайтеся

Не варто їхати впритул до попереду йде машині. Необхідно дотримуватися дистанції, щоб в разі чого встигнути загальмувати. Допомогти розрахувати необхідну дистанцію допоможе «правило трьох секунд». Для цього треба знайти очима нерухомий об’єкт на узбіччі. Коли його проїжджає йде попереду машина, почати відлік. Повинно пройти не менше 3 секунд, перш ніж автомобіль-орієнтир пролетить повз того ж об’єкта. Щоб перестрахуватися, цей проміжок можна збільшити до 6 секунд.

7. Вибирайте безпечне місце

Не рекомендується зупинятися надовго біля берега, мосту, в районах з високою прохідністю або на вузькій ділянці дороги.

8. Розумно оцінюйте сили

Хтось може сидіти за кермом по 14 годин, але у багатьох вистачає сил максимум на 4-6 годин. Це залежить від нудьги і фізичних проблем, тому не треба переоцінювати себе.

9. Позбавтеся від яскравого сонця

Сховатися від сліпучого сонця допоможе акрилова плівка на лобовому склі. Також акрил захистить від ультрафіолетових променів.

10. Тенісний м’яч для полегшення паркування

Тенісний м’ячик або будь-який інший м’який предмет, підвішений до гаражної стелі, може бути орієнтиром, що вказує на близькість стіни. Він допоможе зрозуміти розмір автомобіля і не їхати далі необхідного.

11. Перевірка якості масла

Є простий спосіб, щоб перевірити якість масла. Для цього потрібно включити мотор на 5-10 хвилин, вимкнути запалювання, залізти під капот, капнути пару крапель олії на аркуш паперу. Коли масло висохне, можна зробити висновки:

• пляма однорідне, світле, краї рівні – води немає, масло хороше;

• центр темний – масло занадто брудна. Пора міняти;

• видно сторонні включення, значить, пошкоджені якісь внутрішні деталі або масло неякісне.

12. Швидка вентиляція автомобіля

Швидко провітрити автомобіль можна, якщо відкрити двері і вікно з передніх стійок, а потім кілька разів відкрити-закрити двері з протилежного боку. Такий протяг швидко охолодить салон і прожене неприємні запахи.

13. Навчіться відчувати, де знаходяться колеса

Щоб відчувати колеса, можна використовувати пластикові пляшки. Порожню пляшку потрібно сплюснути і покласти на дорогу. Потім можна тренуватися наїжджати на неї лівим і правим переднім колесом по черзі. Через відкрите вікно буде чутно хруст пластика.

14. Слідкуйте за маневрами високих автомобілів

Високі машини (вантажівки, пікапи, позашляховики, автобуси) можуть стати хорошим орієнтиром, так як самі вони краще бачать ситуацію на дорозі. Якщо вони змінюють смугу руху, значить, попереду аварія чи інша перешкода. Якщо вони гальмують, варто насторожитися: можливо, водій хоче пропустити пішохода або тварина, значить, треба готуватися до того ж самому.

15. Не вивертайте колеса заздалегідь

Заздалегідь викручувати колеса, стоячи перед поворотом, небезпечно. Якщо хтось ззаду вріжеться, то автомобіль може винести на сусідню смугу на інші машини.

16. Контролюйте швидкість

Для безпеки варто їхати в потоці машин, які не обганяючи їх. Також не варто забувати, що на прямій швидкість здається в два рази нижче, ніж вона є насправді.

17. Протріть скло перед нічною поїздкою

Брудне скло обмежує огляд, тому варто позбавлятися від розлучень, смуг і плям. Для цього достатньо газети або серветки. Те ж саме стосується дзеркал.

18. Запобігайте сонливість під час водіння

Деякі цитрусові працюють як кава. При сонливості можна покласти шматочок лимона під язик. Якщо лимона немає, можна затиснути мочку вуха до болю. Також можна міцно стиснути перенісся між очима на пару секунд. Є ще кілька способів підтримувати бадьорий стан: періодично впускати свіже повітря через вікно, виходити для розминки.

19. Уважайте тварин здалеку

Якщо в світлий час доби помітити тварину можна здалеку, то в темряві для цього потрібна гранична уважність. Як варіант, можна зловити відблиск фар в звіриних очах. Пару яскравих точок можна помітити на достатній відстані, щоб встигнути зупинитися.

20. Придивляйтеся на далекобійників

Далекобійники – найдосвідченіші водії. Якщо є якісь проблеми, можна звернутися саме до них. Вони підкажуть, де можна перекусити, переночувати, покажуть коротку дорогу тощо.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти