Українців обдурюють з отриманням водійського посвідчення: що потрібно знати

На сторінці Головного сервісного центру МВС України у соціальній мережі facebook з’явився допис про те, що шахраї «не стомлюються» робити підробки документів, а українці купувати їх.

В сервісному центрі застерігають українців заходити на фішингові сайти. Дизайном і оформленням вони схожі на офіційні вебресурси Головного сервісного центру МВС. Але на меті у них виманювати в довірливих або неуважних користувачів мережі персональні дані. “Фальшиві” ресурси зловмисники рекламують у соціальних мережах.

Щоб не стати жертвою фішингу, не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями та не вводьте конфіденційні дані на підозрілих ресурсах. Уважно перевіряйте URL-адресу, адже будь-які неточності можуть означати, що ви потрапили на фішинговий сайт. Пам’ятайте, що державні ресурси завжди мають домен «gov.ua».

Також в ГСЦ розповіли про фальшиві довідки. Коли водій отримав посвідчення водія, а його немає в додатку “Дія”. Бо водій просто придбав його в Інтернеті й цілком серйозно переконаний, що документ чинний і законний. Навіть є фото довідок, які начебто були видані у сервісних центрах МВС. На них офіційний логотип, але, наприклад, неправильно вказана адреса закладу або інші дані, які легко зчитуються як неправдиві. Звичайно, що таких бланків в сервісних центрах ніколи не видавали. Відповідно і «печатка», і «підпис», і інші елементи на таких документах — це фейк.

В відомстві наголошують, що єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше — це самостійно пройти 2 курси навчання в акредитованій автошколі та успішно скласти теоретичний та практичний іспити в сервісному центрі МВС.

Водіям нагадують, що не варто шукати незаконні шляхи отримання водійських документів. Пам’ятайте, за це передбачено відповідальність частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України. Це карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Не пропустите

Этот веб-сайт использует файлы cookie чтобы вам было удобно пользоваться сайтом Принять