Які податки під час купівлі та перереєстрації авто: на скільки їх збільшили у 2023 році

В Україні з 1 січня 2023 року зріс прожитковий мінімум, у зв’язку з цим збільшаться й податки, в тому числі ті, що стосуються купівлі нового або вживаного автомобіля.

Про це розповіли в пресслужбі Головного сервісного центру МВС.

Таким чином збір на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої реєстрації легкових автомобілів в Україні став більше, бо він залежить від прожиткового мінімуму (зараз він становить 2684 грн, а це на 203 грн більше, ніж у 2022 році).

Це означає, що при першій реєстрації легкового автомобіля в Україні з автомобільного салону або з-за кордону, новий власник має сплатити податок – збір на обов’язкове пенсійне страхування.

Його розміри встановлюються за таким принципом:

3 % — вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (до 442 860 грн включно);

4 % — вартість легковика перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (442 861 грн до 778 360 грн включно);

5 % — вартість машини перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (від 778 361 грн та більше).

“Податок сплачується на бюджетні рахунки, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в сервісних центрах МВС”, – зазначили в пресслужбі МВС.

Не пропустите

Этот веб-сайт использует файлы cookie чтобы вам было удобно пользоваться сайтом Принять