Categories: Автосвіт

Дизпаливо вбиває щороку тисячі людей

У Великобританії тисячі автомобілістів порушують закон, керуючи дизельними автомобілями без очисного фільтра. Починаючи з 2014 року в країні було виявлено 1800 автомобілів, власники яких зняли з транспортних засобів фільтри очищення, повідомляє Агентство зі стандартам для водіїв і транспортних засобів Великої Британії, передає Твоя МАШИНА з посиланням на ASN.

Всі нові дизельні автомобілі, вироблені після 2009 року, згідно з чинними в країні правилами, повинні встановлювати дизельні сажеві фільтри. Автомобіль з видаленим дизельним фільтром викидає в повітря в 20 разів більше шкідливих для здоров’я людини часток, ніж з фільтром.

Встановлено, що забруднення, що викликається твердими частинками в газах, може призвести до раку легенів, серцевих нападів і інсультів, а також викликати проблеми в розвитку плода у вагітних. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щонайменше 38 тис. випадків передчасної смерті в усьому світі пов’язані зі шкідливими парами дизельних двигунів.

Однак через часту поломку таких фільтрів, заміна яких коштує близько 1 тис. фунтів стерлінгів, водії зовсім прибирають їх, щоб економити. Особливо це стосується жителів міст. Оскільки спалити сажу з вихлопних газів на безпечний попіл можна лише за допомогою тепла від двигуна, то для цього потрібно їздити на тривалі відстані і переважно на автомагістралі. Тому фільтри на автомобілях, які використовуються для переважно міських поїздок, з більшою ймовірністю забиваються сажею і ламаються.

Виявити відсутність фільтра при зовнішньому огляді нереально, кажуть фахівці, а спеціальні тести, здатні виявляти модифікований фільтр або його відсутність, будуть впроваджені у Великій Британії лише з травня 2018 року. Зараз же керування легковим дизельним автомобілем без фільтра карається штрафом в 1 тис. фунтів стерлінгів, фургона – в 2,5 тис.

Recent Posts

Підступний маневр на дорогах: за що водіям загрожує штраф у 340 гривень

Кожен водій стикається з ситуаціями на дорозі, коли доводиться сумніватися в правильності своїх дій. Особливо…

20.09.2024

Не робіть так: одна популярна помилка водіїв, яка вбиває ваш автомобіль

У повсякденній діяльності українські автомобілісти роблять чимало помилок, які іноді обходяться їм вкрай дорого. До…

20.09.2024

Механік закликав негайно зупинити авто, якщо бачите цей індикатор на приладовій панелі

Топовий американський автомеханік Скотті Кілмер, маючи 56-річний досвід роботи з автомобілями, назвав одну небезпечну ознаку,…

20.09.2024

Навіщо водії зі стажем натирають лобове скло автомобіля сирою картоплею

Якщо ви побачите, як автомобіліст натирає лобове скло картоплею, не варто відразу думати, що він…

20.09.2024

Правило 30 хвилин: що потрібно знати водієві про заряджання акумулятора автомобіля під час руху

Акумулятор автомобіля - один із найважливіших компонентів транспортного засобу, що потребує регулярного обслуговування. Ситуації, коли…

19.09.2024

Не робіть так: яка популярна помилка водіїв під час паркування веде до блокування АКПП

Автомобілі з автоматичною коробкою передач істотно полегшують життя сучасним водіям. Ці машини не потребують частого…

19.09.2024