Categories: Статті

Чи екологічний насправді електромобіль?

Найбільша перевага електромобіля полягає у тому, що він не створює викидів. Проте, це не зовсім так.

Зміна вашого бензинового автомобіля на електричний схожа на перехід від викидів вихлопної труби до викидів електростанції. Електростанції працюють на електроенергії, і ця електроенергія – якщо вам не пощастило жити у таких країнах, як Норвегія, – створюється сумішшю викопного палива, ядерної та, у меншій мірі, поновлюваної енергії, повідомляє Zik.

Тому, наскільки екологічним є ваш електромобіль, залежить від того, де ви його заряджаєте. Електромобіль у Норвегії, мабуть, найбільше нагадує справжній транспортний засіб з нульовим рівнем викидів, оскільки ця європейська країна отримує майже всю свою електроенергію від гідроелектростанцій.

Проте більшість світових ринків електричної енергії залежать від викопного палива. Китай – найбільший виробник електричних транспортних засобів, залежить від вугілля, що збільшує викиди. Америка покладається на природний газ. Великобританія та Франція користають від ядерної енергії, що не створює викидів.

І це ще не все. Навіть регіони у межах країни покладаються на різноманітні джерела енергії. Візьмемо, наприклад, США, де Каліфорнія практично не отримує жодної енергії від вугілля, і Техас, який більш ніж на чверть залежить від вугілля.

Крім того, не всі заводи з викопного палива є однаковими. Деякі штати мають суворіші правила щодо викидів генераторів, ніж інші. Саме тому коефіцієнт викидів від виробництва електроенергії у містах по всій території США може сильно коливатися.

Враховуйте викиди від електростанцій і вийде, що ваш електромобіль кожної милі створює понад 100 грам вуглекислого газу. Не дивно, що електричні автомобілі у Китаї спричиняють удвічі більших викидів, ніж у Великобританії.

Є і позитивні моменти: водіння електромобіля все ще краще для світу, ніж спалювання бензину. За даними Bloomberg New Energy Finance, у 2016 році викиди електроенергії були на 39% чистішими, ніж викиди двигунів внутрішнього згоряння. Передбачається, що до 2040 року ця різниця становитиме 67%.

Recent Posts

Двигун під загрозою: що викликає шлам і як його позбутися

Для багатьох автовласників очевидна важливість моторної оливи для роботи двигуна. Воно не лише змащує внутрішні…

20.09.2024

Сім критичних помилок під час заміни моторної оливи, які вбивають автомобіль

Незважаючи на уявну простоту заміни моторного масла, це одна з тих операцій, де навіть невеликі…

20.09.2024

Негласні сигнали водіїв: цього не вчать в автошколі

Комунікація водіїв на дорозі - це ціла система вербальних і невербальних сигналів, яку осягнути можна…

20.09.2024

Найкращі автомобілі з пробігом: ТОП-10 моделей до 25 000 доларів

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні певний бюджет, що дозволяє претендувати на купівлю нового автомобіля,…

20.09.2024

Які ознаки вказують на проблеми з форсунками в дизельному автомобілі

Дизельні автомобілі в Україні, як і раніше, користуються популярністю, незважаючи на глобальний тренд на електрифікацію.…

20.09.2024

Механік розповів, як безкоштовно видалити іржу з кузова автомобіля

Поява іржі на кузові автомобіля майже завжди стає вироком для транспортного засобу. Але якщо грошей…

20.09.2024