Статьи

Водіям розповіли, як вилучають транспорт на потреби оборони

Правовий режим воєнного стану передбачає можливість примусового відчуження (реквізиції) майна та, в тому числі, автомобілів на потреби оборони.

Після запровадження воєнного стану місцеві органи влади та бізнес зобов’язані у разі потреби віддавати транспорт українським військовим.

Керівники підприємств мають забезпечувати своєчасну доставку транспортних засобів та техніки на збірні пункти.

Керувати доставкою машин до місця призначення мають представники місцевих органів влади. Зазвичай підприємство може отримати від них листа з проханням звітувати про стан та кількість техніки. На нього слід написати відповідь (у довільній формі), в якій потрібно наполягати на безпосередній участі у відборі техніки та вказати і обґрунтувати потреби власного підприємства.

Мобілізацію авто підтверджує акт приймання-передачі (форма затверджена урядовою ухвалою №1921 від 28.12.2000 року). Там обов’язково слід зазначити балансову вартість транспорту. Це буде сума компенсації, на яку власник може розраховувати. Її держава має виплатити, якщо транспорт згорить, зламається або матиме інші пошкодження. Законом передбачено, що автомобіль повинні повернути власнику протягом 30 днів з моменту оголошення демобілізації. Для цього йому необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Від передачі транспорту на користь військових можуть бути звільнені підприємства, установи та організації, які виконують певні мобілізаційні завдання (доставляють продукти тощо).

Якщо у вас намагаються вилучити машину, посилайтеся на постанову Кабміну №1921 від 28.12.2000 року. Вона передбачає чіткий механізм та регламент вилучення транспорту. Викличте на місце слідчо-оперативну групу або зверніться до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки зі скаргою на дії осіб, які намагаються неправомірно вилучити транспорт.

Recent Posts

Як не заснути під час їзди: простий спосіб бадьорить за секунду

Багато автомобілістів часто здійснюють тривалі переїзди, які іноді припадають на особливо небезпечний час доби -…

28.04.2024

Найкращі компактні кросовери: названі ТОП-7 моделей для покупки у 2024 році

Сучасний ринок автомобілів пропонує різноманітні компактні кросовери, які поєднують у собі елементи стилю позашляховика та…

27.04.2024

Механік розповів, що категорично не можна мити в автомобілі

Догляд за автомобілем є обов'язковим елементом його експлуатації, якщо ви хочете, щоб транспортний засіб служив…

27.04.2024

Чому машина погано заводиться в дощову погоду: названо причини

Останніми днями в Україні встановилася дощова погода. У цей період автомобілісти можуть зазнавати труднощів із…

27.04.2024

Найкращі автомобілі з повним приводом: ТОП-10 вседорожніх моделей

Вибір правильного автомобіля з повним приводом може бути ключовим рішенням для тих, хто шукає надійний…

27.04.2024

Водіям розповіли, як скоротити витрату палива в автомобілі за лічені хвилини

Водіям автомобілів пропонується простий і ефективний спосіб знизити витрату пального своїх автомобілів всього за кілька…

27.04.2024