Статьи

Розмитнення автомобілів під час воєнного стану: що потрібно знати

5 квітня 2022 року набув чинності закон про “нульове розмитнення” транспортних засобів.

У зв’язку з цим експерти розповіли, на який термін власників “євроблях” звільнили від сплати податків та мит, які машини не можна ввозити за цим законом і хто може скористатися безмитним ввезенням.

Скільки діє “нульовe розмитнення”?

Військовий стан в Україні запроваджено 24 лютого та триватиме він до 25 квітня. Таким чином, скористатися правом безмитного ввезення транспортних засобів можна лише до 25 квітня 2022 року. Президент може продовжити термін дії військового стану, проте юридично він закінчиться 25.04.2022. Зареєструвати такі автомобілі потрібно не пізніше 10 днів після ввезення.

Хто може скористатися правом безмитного ввезення?

Відповідно до статті 69.24 Податкового кодексу, внесеної Законом №2142-IX, фізичних осіб звільнено від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком. А у Митному кодексі статтею 9-11 ці товари звільняються і від ввізного мита. Отже, жодні податки при ввезенні автомобілів не потрібно сплачувати. Фізичні особи-підприємці можуть користуватися цим правом, але зі сплатою акцизу.

Які машини можна ввозити за цим законом?

Заборона стосується територій, на яких виробляються авто, або з яких вони привезені. Це транспортні засоби, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом або агресором стосовно України, або ввезені з території держави-оккупанта (агресора) та/або з окупованої території України. Таким чином, ввозити автомобіль із росії та Криму без розмитнення неможливо. Білорусь поки що не входить до списку таких країн.

Після закінчення військового стану чи потрібно доплачувати “розмитнення”?

У Законі про “нульове розмитнення” сказано, що автомобілі, які ввозяться, будуть використовуватися для вільного обігу. Це означає, що якщо фізособа встигне ввезти автомобіль під час воєнного стану, доплачувати нічого не потрібно. Автомобіль можна буде продати хоч наступного дня. Але за продаж протягом одного року більше одного транспортного засобу нараховуватиметься раніше існуючий податок.

Recent Posts

Найкращі нові автомобілі 2024 року: ТОП найбільш довгоочікуваних моделей

2024 рік обіцяє бути насиченим для автомобільної промисловості з безліччю новинок, які з'являться на ринку.…

19.05.2024

Чи витрачає автомобіль більше бензину влітку: міфи і реальність

З настанням літнього сезону багато водіїв задаються питанням: чи витрачають автомобілі більше бензину влітку? Відповідь…

19.05.2024

Які дизельні автомобілі найбільш ненадійні: назвали ТОП-3 найгірших моделі

Ринок дизельних автомобілів славиться своєю економічністю та довговічністю, проте не всі моделі можуть похвалитися надійністю.…

19.05.2024

Найкращі спортивні автомобілі з пробігом: ТОП-10 моделей

Спортивний автомобіль - це покупка, заснована на чистих емоціях. Від розгону до керованості, такі автомобілі…

19.05.2024

ЄС вимагає від України підняти ціни на бензин і дизель: наскільки подорожчає пальне

Нова директива Європейського Союзу про підвищення мінімальних ставок на автомобільне паливо зобов'язує Україну, як кандидата…

19.05.2024

ТОП-5 машин з пробігом, які українці привозять зі США

Останніми роками в Україні зріс попит на вживані автомобілі зі США. Незважаючи на війну і…

19.05.2024