Статьи

Скасування “безкоштовного розмитнення”: за та проти

Голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетьманцев розробив законопроект №7311, згідно з яким зниження податків на пальне та скасування їх на ввезення автомобілів скасовується. Причина – втрати бюджету від безмитного імпорту та ввезення дорогих автомобілів без податків. Проте його колеги не бачать у цьому потреби.

Зокрема, нардеп від “Слуги народу” Ігор Фріс на своїй сторінці у Фейсбуці висловився проти цього законопроекту. “Я проти скасування пільг щодо розмитнення авто. Нехай везуть машини. Обмежити вік, вартість, кількість в одні руки, відчуження протягом 5 років, пункти пропуску. Але нехай везуть. І собі, і воюючим хлопцям. Я проти збільшення ПДВ на пальне. І без цього палива немає. Будемо на велосипедах всі їздити скоро», – упевнений Фріс.

Лідер громадської організації “Авто Євро Сила” Олег Ярошевич вважає, що чинний закон дозволяє у стислий термін забезпечити ЗСУ, територіальну оборону автомобілями для максимально швидкого пересування територією України.

Крім того, такі міста, як Чернігів, Буча, Ірпінь, Гостомель та майже весь Схід постраждали від окупаційних військ. Останні просто забирали транспортні засоби, вивозили за межі України до рф чи інших країн. Сотні тисяч людей втратили власні транспортні засоби, залишаючи окуповані міста. Я вважаю, що це необхідний закон, який дав би розвиватися країні”.

Співзасновник “Нової пошти” Володимир Поперешнюк також висловився за збереження пільг. “Орки руйнують нашу економіку ракетами, снарядами, а депутати – законами. Україна після війни має два варіанти економічного розвитку. Або стати економічним дивом, швидко відновитися і перетворитися на найбагатшу націю, або залишитися найбіднішою країною Європи, яка, до того ж, постраждала від війни Якщо ми нарешті проведемо ринкові реформи – здійснимо дерегуляцію, приватизацію, скоротимо чисельність чиновників, істотно зменшимо податки, ліквідуємо митні платежі, ми неодмінно станемо Східноєвропейським тигром, – вважає Володимир. – Якщо цього не зробити, залишимося європейською злиднями і жоден план Маршалла не допоможе”.

Митники – на стороні відміни “нульового розмитнення”. За словами першого заступника Держмитслужби Олександра Щуцького, “за час дії цього закону було ввезено понад 14 тисяч автомобілів і цей потік лише збільшується. Якби за них було сплачено податки, держава отримала б 1 мільярд 400 млн гривень до держбюджету”.

Гендиректор асоціації автоімпортерів ВААІД Олег Назаренко – за рівні можливості офіційних імпортерів та фізосіб. Він каже, що зараз офіційні імпортери опинилися у менш вигідних умовах, проте діють згідно із законом. “Незважаючи на можливість перейти на 3 групу та не сплачувати ПДВ, мита та інші податки при імпорті автомобілів, жоден учасник ВААІД не зробив цього і сплачує ПДВ, мито та акциз при імпорті авто, – каже Назаренко. – Ввозять і зараз! Сплачують податки і допомагають ЗСУ!”

Водночас, інші “десятками автомобілі без податків декларують”, – вражений Назаренко.

Recent Posts

Поліція почала “полювання” на водіїв без одного важливого атрибута: як не платити штраф

В Україні існує цілий перелік предметів, експлуатувати автомобіль без яких заборонено ПДР. Є навіть думка,…

28.04.2024

Відбирати права стануть частіше: у поліції закликали запровадити нове покарання для водіїв

В Україні тривають дискусії щодо доцільності зміни системи покарань водіїв за порушення ПДР. Свою думку…

28.04.2024

Залишилося 3 дні: з 1 травня поліція почне масово штрафувати неуважних водіїв

Багато автомобілістів не стежать за змінами ПДР, спираючись на старі знання того "як потрібно їздити".…

28.04.2024

Штраф 680 гривень: де не можна залишати машину у дворі житлового будинку

Автовласники, які мешкають у багатоквартирних будинках, особливо у великих містах, регулярно стикаються з проблемою паркування…

28.04.2024

Як не заснути під час їзди: простий спосіб бадьорить за секунду

Багато автомобілістів часто здійснюють тривалі переїзди, які іноді припадають на особливо небезпечний час доби -…

28.04.2024

Найкращі компактні кросовери: названі ТОП-7 моделей для покупки у 2024 році

Сучасний ринок автомобілів пропонує різноманітні компактні кросовери, які поєднують у собі елементи стилю позашляховика та…

27.04.2024