Статьи

Українцям розповіли, чи законні огляд речей, перевірка телефону та вручення повісток на блокпостах

Питання перевірки на блокпостах регулюється Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року №1456.

Отже, перевірка на блокпостах є законною – правовою основою якої є Конституція України, Кримінальний процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Закони України «Про основи національного опору», «Про правовий режим військового стану», «Про оборону України», «Про національну безпеку України», «Про Національну поліцію», «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України».

Що саме входить до об’єктів перевірки?

Перевірка може проводитися щодо:

– документів осіб;

– речей (огляд);

– транспортних засобів;

– багажу та вантажів.

Все це може перевірятися виключно в умовах воєнного стану та забезпечуючи заходи правового режиму воєнного стану.

Хто має право проводити перевірку?

Право на перевірку надано уповноваженим особам Національної поліції України, Служби безпеки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України, Державної митної служби України та Збройних Сил України.

Чи може уповноважена особа використовувати під час перевірки технічні прилади та засоби?

Так, уповноважена особа може застосовувати технічні прилади та технічні засоби, які володіють функціями виявлення вибухонебезпечних предметів та речей (речовин), обіг яких заборонено або обмежено, фото-, аудіо- та відеофіксації.

Аудіо- та відеофіксація особистих речей проводиться тільки за згодою громадян.

Чи можлива перевірка телефону на блокпостах?

Законодавством не врегульовано це питання, але оскільки статтею 1142 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України, вчинене в умовах військового або надзвичайного стану, уповноважена особа на блокпосту може перевірити фото та відео про наявність на відповідних пристроях заборонених об’єктів.

Також слід зазначити, що законодавством не врегульовані питання особистого листування, тому, щоб уникнути конфліктних ситуацій, радимо надавати засоби зв’язку для огляду.

Чи можливе вручення повісток на блокпостах?

У законодавстві України не визначено місце, де має вручатися повістка чи місце, де це робити заборонено.

Стаття 65 Конституції України передбачає, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, повага до її державних символів є обов’язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни України зобов’язані прибути за викликом у військові частини або на збірні пункти центрів комплектування та соціальної підтримки. Також цією статтею передбачено, що заклик громадян на військову службу під час мобілізації здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади. Тобто повістку можуть вручити будь-де: на блокпосту, на вулиці, на роботі, в дорозі тощо.

Вручатися повістки можуть через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі навчальних закладів, незалежно від підпорядкування і форми власності та безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Recent Posts

Які електрокари найменше втрачають у ціні у перші п’ять років: ТОП-5 моделей

Нещодавнє дослідження iSeeCars показує, що електромобілі утримують свою вартість краще за інші типи автомобілів, втрачаючи…

28.04.2024

Найдовговічніші автомобілі: ТОП-10 моделей, які без проблем проїдуть понад 300 000 км

Пошук надійного автомобіля, здатного подолати значну відстань без серйозних проблем, може бути складним завданням. Однак,…

28.04.2024

Чи варто купувати автомобіль з пневмопідвіскою: плюси та мінуси

Пневмопідвіска - це технологія, яка привертає увагу автолюбителів своєю обіцянкою покращити комфорт та керованість автомобіля.…

28.04.2024

Які трирядні кросовери та позашляховики витрачають менше палива: ТОП-12 моделей

У трирядних позашляховиках простору вистачає як для пасажирів, так і для вантажу, але не всі…

28.04.2024

10 неймовірних фактів, які варто знати про Alfa Romeo

Коли мова заходить про італійських автовиробників, слід розуміти, що Alfa Romeo – це не просто…

28.04.2024

Найдешевші швидкі автомобілі у 2024 році: ТОП-10 моделей

Якщо вам важлива швидкість, але бюджет обмежений, не впадайте у відчай. На автомобільному ринку є…

28.04.2024