Статьи

Поліція не приїде: як працює автоцивілка під час війни і як не втратити відшкодування

ОСАЦВ (обов’язкове страхування цивільної відповідальності автовласників за шкоду третім особам) залишається необхідним навіть під час воєнного стану. Усі договори продовжують діяти, а після закінчення їх термінів необхідно придбати новий поліс.

Оператори ринку зазначають зниження кількості ДТП, заявлених із початку війни.

“Кількість страхових випадків зменшилася до 30-40% від довоєнного рівня, – уточнює Олег Коваленко-Кужольний, директор департаменту врегулювання страхових випадків СК “ІНГО”. – Обсяги відшкодування також зменшилися, хоча розмір середньої шкоди зростає, оскільки автовласники не повідомляють про дрібні події, а заявляють про великі збитки, щоб швидко відремонтувати авто.

За відгуками автомобілістів невиїзд поліції на оформлення ДТП стало однією з головних проблем. Якщо хтось із учасників ДТП при цьому не погоджується на європротокол, відшкодування можна втратити.

“Для виплати СК потрібне документальне підтвердження події: довідка поліції чи європротокол, – пояснює Олег Коваленко-Кужольний. — З огляду на те, що поліція не завжди виїжджає на оформлення, ми збільшили ліміт по європротоколу з 50 тис. до 130 тис. грн., що для ОСАЦВ є повною страховою сумою.

Раніше через обмеження відшкодування 50 тис. грн. постраждалі на дорогих автомобілях часто відмовлялися від європротоколу.

Для оформлення ДТП, коли діє воєнний стан, страхові компанії радять клієнтам не боятися європротоколу та використати його електронну форму. Однак, є випадки, коли з використанням європротоколу при оформленні ДТП виникають складності. Як пояснює Володимир Фогель, адвокат ЮФ “Семенова та Партнери”, якщо сторони не дійшли висновку, хто винен у ДТП або винні обидва учасники — питання має вирішуватися в суді, для чого необхідна реєстрація поліцейськими.

Якщо поліція не прибуває, а винуватець ДТП відмовляється від європротоколу, щоб підвищити шанси на отримання відшкодування, Ігор Чудовський рекомендує:

– вести відеофіксацію місця події та спілкування з учасниками ДТП;

– зафіксувати відмову від європротоколу;

– зателефонувати на лінію 102, повідомити свої дані, адресу ДТП, номерні знаки авто свого та інших учасників;

– повідомити свою СК про ДТП та відмову іншого учасника від європротоколу;

– якщо СК просить дочекатися їхнього співробітника або виконати інші дії – погодитись.

Ще одна проблема з ОСАЦВ під час війни, про яку повідомляє Максим Межебицький, полягає у недоступності експертів та аварійних комісарів, яких страхові компанії залучають до огляду авто, через фактори безпеки, переміщення, мобілізації чи перевантаження у західних регіонах. Тому у деяких страхових компаніях просять надсилати документи за допомогою месенджерів. Також, за словами Ігоря Чудовського, для оцінки пошкоджень авто зараз можуть попросити поїхати до іншого міста, де є відповідні працівники.

Окремою проблемою Межебицький вважає відновлення пошкодженого авто через відсутність запчастин, матеріалів та персоналу на СТО, але ця ситуація з початку війни поступово покращується.

При цьому зараз страховий платіж за полісом ОСАЦВ становить у середньому 1401 грн., тоді як минулого року — 882 грн. Незважаючи на це, дана сума в рази менша, ніж відшкодування збитків у разі ДТП.

Recent Posts

Скільки автомобіль протягне без заміни моторної оливи в двигуні

Заміна моторної оливи є критично важливою процедурою для підтримки здоров'я двигуна. Автовиробники рекомендують міняти оливу…

18.05.2024

Не робіть так: 4 помилки, які вбивають “механіку” на автомобілі

Використання механічної коробки передач (МКПП) вимагає певних навичок і уважного ставлення до її особливостей. Однак,…

18.05.2024

Найнадійніші дизельні автомобілі: назвали ТОП-10 моделей

Дослідження, проведене порталом WhatCar, дало змогу скласти рейтинг найнадійніших дизельних автомобілів, які наразі пропонуються на…

18.05.2024

Чому ламається автомобіль: назвали 10 найпоширеніших причин

Поломки автомобіля можуть виникнути з різних причин, і часто вони стають справжньою проблемою для водіїв.…

18.05.2024

Найдешевші гібридні автомобілі: ТОП-10 моделей

Останніми роками гібридні автомобілі стають дедалі популярнішими завдяки своїй економічності та меншому впливу на навколишнє…

18.05.2024

Проїзд перехрестя на “червоне”: що буде водієві та коли можна уникнути покарання

Проїзд на червоне світло світлофора в Україні вважається одним із найсерйозніших порушень правил дорожнього руху.…

18.05.2024