Статті

Чи можуть в Україні виписати штраф за відсутність бризковика

Як правило, бризковик роблять із пластику або гуми, а його основне завдання, максимально захистити колесо автомобіля від розбризкування бруду та вильоту каменів з-під коліс. Бризковики можна знайти майже на всіх типах транспортних засобів, починаючи від вантажівок, закінчуючи невеликими легковиками та мотоциклами. Цікаво, що бризковик може бути передбачений конструкцією кузова чи ні, повідомляє Bigmir.

Ситуації, коли за бризковики виписували штраф в Україні всім поспіль залишилися в минулому. Нині таке явище досить рідкісне. Але все ж таки таке може статися з будь-яким автомобілістом, адже підстави все ж таки є. Так, згідно з положеннями правил дорожнього руху, будь-яка технічна несправність транспортного засобу забороняє його експлуатацію.

31.4.7 Інші елементи конструкції:

е) відсутній передбачений конструкцією бампер або задній прилад, брудозахисні фартухи та бризковики.

Це положення дозволяє зрозуміти, як “відмазатись” за бризковики, які загубилися в дорозі. Якщо у транспортному засобі деталь не передбачена, то підстав для штрафу також немає.

Якщо ж бризковики передбачені в машині, то штраф за їх відсутність становитиме 340 грн, згідно зі ст. 121, ч1 КУпАП. У випадку, якщо водія спіймали вдруге протягом року на злощасних бризковиках, то можуть відібрати право на керування від 3 до 6 місяців або відправити за ґрати на 5-10 діб.

Якщо вам “пощастило” втратити бризковик і зустріти патрульного, слід уважно вивчити процедуру складання протоколу про адміністративне порушення.

Так, постанова має бути складена у присутності водія, з обов’язковим ознайомленням з нею. Окрім цього, технічний огляд ТЗ не може проводитись прямо на дорозі, його можуть провести на стаціонарному посту поліції. Підставою оскаржувати постанову в суді, якщо так вирішить водій, що протестує, може бути порушення правил складання документа поліцією або відсутність бризковика в конструкції транспортного засобу.

Іноді простіше сплатити штраф, ніж витрачатися на пристойного адвоката. Тим більше, що бруд і каміння, що летить з-під коліс, можуть потрапити в лобове скло як водію, що стоїть позаду вас, так і вам, якщо перед вами стоїть авто без захисних накладок від бруду та каміння.

Recent Posts

Найкращі компактні кросовери: названі ТОП-7 моделей для покупки у 2024 році

Сучасний ринок автомобілів пропонує різноманітні компактні кросовери, які поєднують у собі елементи стилю позашляховика та…

27.04.2024

Механік розповів, що категорично не можна мити в автомобілі

Догляд за автомобілем є обов'язковим елементом його експлуатації, якщо ви хочете, щоб транспортний засіб служив…

27.04.2024

Чому машина погано заводиться в дощову погоду: названо причини

Останніми днями в Україні встановилася дощова погода. У цей період автомобілісти можуть зазнавати труднощів із…

27.04.2024

Найкращі автомобілі з повним приводом: ТОП-10 вседорожніх моделей

Вибір правильного автомобіля з повним приводом може бути ключовим рішенням для тих, хто шукає надійний…

27.04.2024

Водіям розповіли, як скоротити витрату палива в автомобілі за лічені хвилини

Водіям автомобілів пропонується простий і ефективний спосіб знизити витрату пального своїх автомобілів всього за кілька…

27.04.2024

Ручник на смітник: чому в автомобілях скоро перестануть ставити важіль стоянкового гальма

У світі автомобілів відбуваються постійні зміни, і однією з них стає дедалі поширеніше застосування електронних…

27.04.2024