Статті

Топ-5 простих порад, як втримати автомобіль на снігу та льоду

Вчасне перевзування вашого авто в зимову гуму – необхідна, але далеко не достатня умова безпечної їзди в цих суворих реаліях. Про ланцюги протиковзання згадувати не будемо – це тема для окремої розмови.

Не робити різких рухів. Хоч як це банально звучить – робота кермом, натискання на педалі та перемикання передач мають бути, по можливості, плавними.

Низькі оберти двигуна. Надмірна тяга на привідних колесах підвищує ймовірність пробуксування та подальшого зносу/заносу. Намагайтеся рухатися “в натяг” на якомога вищій передачі (до 2000 об/хв). З «механікою» це не викликає будь-яких проблем, власникам машин з АКП слід перейти в ручний режим, або поставити селектор у положення W (winter).

Гальмування двигуном та коробкою. У жодному разі не перемикайтеся на “нейтраль” – рух накатом майже завжди призведе до втрати керованості автомобілем. Послідовно переходьте на знижені передачі, ступінчасто та плавно натискаючи педаль гальма. Для стабілізації ковзного авто досвідчений драйвер може трохи попрацювати газом. Непрофесійному водієві краще покластися на рефлекс, а він вимагає відпустити педаль акселератора.

Щоб повніше “відчувати” машину і не відволікатися, бажано максимально виключити сторонні шуми – музику та розмови в салоні.

Якщо ж автомобіль втратив керування і почав дрейфувати по дорозі, постарайтеся плавними рухами керма його “спіймати”, потихеньку спрямовуючи у бік узбіччя і зупиніться, притершись в крайньому разі до бордюрного каменю. Потім видихніть, заспокойтеся і знову починайте рух.

Recent Posts

Зачекайте пару секунд: чому не варто одразу запускати двигун автомобіля

Сучасні автомобілі - це складні системи, де електроніка і механіка тісно взаємодіють для забезпечення надійної…

27.09.2024

Відпрацюють кожну копійку: шість позашляховиків, які прослужать довше, ніж ви думаєте

Українці під час вибору автомобілів все частіше звертають увагу на сегмент SUV. Позашляховики насамперед приваблюють…

27.09.2024

Як на СТО обманюють автовласників: перелік прийомів механіків-аферистів

Сьогодні знайти кваліфікованого, надійного і порядного механіка - непросте завдання. Завжди є ризик нарватися на…

27.09.2024

Шлях до катастрофи: 25 найгірших водійських помилок, які вбивають автомобіль

Практично кожен автомобіліст час від часу припускається помилок у процесі експлуатації свого транспортного засобу. Найгірше,…

27.09.2024

Чому не можна заправляти автомобіль бензином «під зав’язку»: ця помилка може дорого обійтися

Багато українців під час відвідування АЗС намагаються взяти якомога більше палива, щоб максимально відтермінувати наступний…

27.09.2024

Найнадійніші бюджетні автомобілі з пробігом: які моделі можуть служити вічно

Авторитетне американське агентство Consumer Reports провело власне дослідження надійності старих автомобілів, за підсумками якого виявило…

27.09.2024