Categories: Статті

Як українські чиновники скуповують дорогі іномарки за ціною металобрухту (ІНФОГРАФІКА)

Land Rover, Lexus, Jaguar і навіть Tesla – ці та інші флагмани світового автопрому, якщо вірити чиновницьким деклараціям, можна придбати всього за 49 тисяч гривень. У чому полягає секрет знижок і скільки нових автівок по ціні див радянського автопрому набули держслужбовці у минулому році – розбиралися аналітики проекту “Декларації” (Bihus.Info).

У січні 2017 року Національний банк України заборонив готівкові розрахунки на суму більшу 50 тисяч гривень. Раніше цей ліміт становив 150 тисяч. Тому, щоб обійти обмеження, угоди про продаж автомобілів часто укладаються із заниженими цінами в документах. А якщо ще й покупцем є чиновник – то йому такі оборудки вигідні подвійно, оскільки дозволяють уникнути питань до походження статків.

Попереднє дослідження показало, що у 2016-на початку 2017 року декларанти набули 1744 транспортних засоби за ціною від 48 до 50 тисяч гривень. Цього разу ми обійшли увагою автівки українського, російського та радянського виробництва, вартість яких може бути більш-менш актуальною, і підрахували, що у 2017 році в деклараціях з’явилося 936 “іномарок”, що нібито коштують від 45 до 50 тисяч.

Як і минулого разу, найпопулярнішою маркою виявився німецький “автомобіль для народу” Volkswagen – 93 штуки. Також лідерами довіри є такі японські бренди як Toyota (68 шт.) і Mitsubishi (58 шт.). Нібито за символічні суми чиновникам вдалося стати власниками 41 Mercedes-Benz, 30 Audi, 29 BMW.

Із автівок класу “люкс” у ціновому діапазоні від 45 до 50 тисяч представлені 13 Subaru, 7 Lexus, по 3 Dodge і Chrysler, 2 Land Rover і навіть по одному Jeep Grand Cherokee і Jaguar S-Type.

Проте справжньою окрасою колекції стала Tesla Model S столичної комунальниці Тетяни Шуберт вартістю 50 тисяч гривень, про яку ми вже розповідали раніше. Такий щедрий подарунок вона отримала від свого сина Володимира. Реальна ж ціна на подібні Tesla в Україні на вторинному ринку в залежності від комплектації коливається від 40 до 55 тисяч доларів.

Recent Posts

За кермо цієї марки ні ногою: машини якого автобренду водії відмовляються купувати повторно

Infiniti, люксовий бренд корпорації Nissan Motor, колись був символом розкоші та надійності, але тепер опинився…

04.05.2024

Чому потрібно регулярно міняти повітряний фільтр в автомобілі: названо 3 важливі причини

Заміна повітряного фільтра двигуна вашого автомобіля може принести кілька важливих переваг, які впливають як на…

04.05.2024

Нове покоління найдешевшого Nissan представили офіційно: фото

Найбільші автовиробники форсованими темпами проводять електрифікацію свого модельного ряду. Не відстає від глобальних трендів і…

04.05.2024

Нахабству немає меж: росіяни запустили сервіс із доставки санкційних іномарок із Європи

Незважаючи на безпрецедентні санкції, пов'язані з повномасштабною агресією РФ щодо України, окупацією та анексією українських…

04.05.2024

Штрафують на 5700 гривень: де ставлять новий дорожній знак у вигляді ромба і що він означає

У Європі почали використовувати новий автомобільний знак у вигляді білого ромба на синьому тлі. Водіїв…

04.05.2024

3 місяці в’язниці за крик за кермом: де водіїв кинуть за ґрати за підвищення голосу

Водіння автомобіля часто пов'язане з різного роду стресами. Тому в Україні нікого не здивуєш водієм,…

04.05.2024