Статті

Водієві прийшов чужий автомобільний штраф: чи потрібно платити і чому так відбувається

В Україні останнім часом почастішали випадки, коли водіям приходять автомобільні штрафи за чужі порушення ПДР. Як виявилося, від таких проблем майже ніхто не застрахований, але мало хто знає, як їх вирішувати.

Експерти звертають увагу, що в більшості ситуацій проблема чужих штрафів зачіпає водіїв, які вирішили продати свій автомобіль не через сервісний центр/МРЕВ МВС, а шляхом оформлення “генерального доручення”. Юридично вони залишаються власниками транспортного засобу, при цьому право користування оформлено на іншу особу, яка і попадається на порушенні ПДР.

Насамперед, звісно ж, ідеться про порушення швидкісного режиму, які виявлено за допомогою систем автоматичної фіксації. Законодавство дозволяє оформляти штрафи за такі порушення на власника автомобіля, якого встановлюють за номерним знаком.

Як уникнути чужих штрафів?
Якщо ви все ще не хочете звертатися до сервісного центру МВС для перереєстрації транспортного засобу, то можете оформити нового фактичного власника як “належного користувача”. Він вноситься до відомчого реєстру і розпізнається системами як особа, відповідальна за автомобіль на певний період часу.

Якщо ніяк факт передачі права користування або власності не зафіксувати, штрафи ПДР продовжать приходити на ім’я юридичного власника. Єдиним варіантом їх не платити буде лише добровільне відвідування фактичним власником і порушником МВС “з повинною”. Однак тут уже розрахунок виключно на його сумлінність.

Recent Posts

В Україні хочуть забронювати від мобілізації цілу категорію водіїв: деталі законопроєкту

До Верховної Ради внесли законопроєкт №11334, який передбачає право автотранспортних підприємств бронювати до 100% своїх…

16.06.2024

Перевірка військових квитків у водіїв: коли поліція може зупинити автомобіль

З 18 травня закон зобов'язує всіх військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років носити…

16.06.2024

Можуть на 10 років позбавити прав: в Україні з’явилася нова перевірка для водіїв

В Україні з'явився новий вид перевірки водіїв на наркотики. Відповідне рішення 13 червня ухвалив Кабінет…

16.06.2024

Чому ламається автомобільний кондиціонер: ТОП-3 типові несправності

З наближенням літнього сезону багато автомобілістів починають помічати проблеми з кондиціонером у своїх транспортних засобах.…

15.06.2024

Водіям назвали 5 популярних послуг СТО, на які не варто витрачати гроші

Сучасні автомобілі настільки складні, що їхні технології часто виходять за рамки розуміння середнього водія. Це…

15.06.2024

Водіям назвали 5 ознак неякісного бензину: як не угробити двигун

Якість палива відіграє вирішальну роль у роботі двигуна вашого автомобіля. Використання неякісного бензину може призвести…

15.06.2024