Статті

Чому ламається автомобільний кондиціонер: ТОП-3 типові несправності

З наближенням літнього сезону багато автомобілістів починають помічати проблеми з кондиціонером у своїх транспортних засобах. Тепле повітря, що дме з вентиляційних отворів замість освіжаючої прохолоди, може бути результатом різних несправностей. Експерт із десятирічним досвідом роботи в авторемонтній майстерні ділиться своєю думкою про три найпоширеніші проблеми, з якими стикаються власники автомобілів.

1. Низький рівень фреону
Однією з основних причин того, що кондиціонер в автомобілі дме теплим повітрям, є низький рівень фреону. Автомобільні системи кондиціонування являють собою замкнуті системи, в яких холодоагент не повинен витікати. Однак негерметичність системи призводить до витоку фреону, що знижує ефективність роботи кондиціонера.

Процес діагностики та усунення витоку охоплює підключення спеціального обладнання для відновлення фреону, моніторинг тиску в системі та введення ультрафіолетового барвника для виявлення місць витоку. Найпоширеніші місця витоків – це ущільнення, металеві лінії подачі та повернення, конденсатор і компресор кондиціонера. Вартість ремонту може варіюватися залежно від складності проблеми та необхідних деталей.

2. Несправність компресора кондиціонера
Компресор – це ключовий елемент системи кондиціонування автомобіля, який відповідає за стиснення фреону від низького тиску до високого. Поломка компресора часто призводить до значних витрат на його заміну. Важливо відзначити, що для збереження гарантії на новий компресор майстерні зазвичай вимагають заміни випарника і ресивера/осушувача, що збільшує загальні витрати на ремонт.

Власники автомобілів можуть розглянути варіанти використання післяпродажного або відновленого компресора, що може знизити витрати. Однак вибір компонентів має бути узгоджений з консультантом, щоб гарантувати якість і надійність ремонту.

3. Несправне реле
Електричні компоненти також відіграють важливу роль у роботі автомобільних систем кондиціонування. Однією з найчастіших електричних несправностей є вихід з ладу реле керування компресором кондиціонера. Це особливо актуально для старих автомобілів Honda, де ця проблема трапляється досить часто.

Реле являє собою невелику квадратну вилку всередині блоку запобіжників, який знаходиться в моторному відсіку. Заміна несправного реле – одна з найдешевших і найпростіших процедур порівняно з іншими можливими проблемами кондиціонера. Важливо правильно визначити потрібне реле, оскільки в блоці запобіжників може бути кілька реле з однаковими номерами деталей, але які обслуговують різні системи.

Recent Posts

Найнадійніші японські автомобілі останнього десятиліття: ТОП-10 моделей

Коли мова заходить про надійність автомобілів, японські виробники незмінно перебувають в авангарді. За останні десять…

21.06.2024

Як влітку скоротити витрату палива в автомобілі відразу на 10 відсотків: поради експертів

Сучасні автомобілісти часто стикаються з проблемою високої витрати пального, особливо в літній період, коли ввімкнення…

21.06.2024

Чотири поради, як водієві уникнути штрафу за непристебнутий ремінь безпеки

Керування автомобілем з непристебнутим ременем безпеки в Україні є адміністративним правопорушенням, яке карається штрафом у…

21.06.2024

Захист автомобіля від палючого сонця: водіям назвали 4 поради

У спекотні літні дні важливо захищати автомобіль від шкідливого впливу сонячних променів не тільки для…

21.06.2024

Для українських водіїв запровадили чергову заборону: кого вона торкнеться

З 17 червня для українських водіїв у Польщі почала діяти чергова заборона. Місцева влада обмежила…

21.06.2024

Водіям у селах і райцентрах загрожує до 40 тисяч штрафу за одне “безневинне” порушення

Падіння рівня доходів, зростання цін на автомобілі та паливо змушує українців пересідати на більш економні…

21.06.2024