Статті

Відберуть права на півроку: водіям нагадали про покарання за відсутність однієї речі в автомобілі

Українські автомобілісти нерідко сприймають дотримання ПДР як формальність і нехтують іншими важливими аспектами безпеки. Однак це може призвести до серйозних наслідків, аж до позбавлення водійських прав.

Юристи “Дорожнього адвоката” звертають увагу, наскільки важливою є наявність вогнегасника в автомобілі. Згідно зі статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), відсутність вогнегасника є порушенням, за яке передбачено штраф у розмірі 680 гривень. Ця вимога діє для всіх транспортних засобів, особливо для тих, хто займається пасажирськими перевезеннями.

Водій, який займається пасажирськими перевезеннями, був зупинений поліцією, яка виявила відсутність вогнегасника в його автомобілі. Відповідно до закону, він отримав штраф. Причому чоловік вважав порушення несуттєвим, сплатив стягнення і продовжив їздити без обов’язкового атрибута далі.

Вдруге, коли поліція знову зупинила водія і виявила відсутність вогнегасника, ситуація стала набагато серйознішою. Повторне порушення протягом року кваліфікується по-іншому: штраф може становити до 1700 гривень, позбавлення прав на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на 5-10 діб. У цьому випадку суд постановив штраф у розмірі 850 гривень і мінімальне позбавлення прав на 3 місяці. Однак водій міг втратити права на півроку.

Вогнегасник – це не просто формальність, а важливий елемент безпеки. У разі пожежі в автомобілі, вогнегасник може врятувати життя пасажирів і запобігти значним матеріальним збиткам. Тому закон зобов’язує водіїв мати його в автомобілі та стежити за його справністю.

Recent Posts

Перевіряти будуть навіть на АЗС: у липні набудуть чинності нові вимоги для українських водіїв

З 16 липня українські водії зіткнуться з новим видом перевірок. Вимагати пред'явити документи можуть навіть…

08.07.2024

Штраф 2800 гривень: де водієві загрожує штраф за їзду на автомобілі з порожнім баком

В Україні можна отримати штраф не тільки за стоянку, але навіть за зупинку в забороненому…

08.07.2024

Найекономічніші сімейні автомобілі: назвали ТОП-10 моделей

Для сімейних водіїв вибір автомобіля може стати справжнім викликом. Крім того, що машина має бути…

07.07.2024

Як швидко остудити автомобіль без кондиціонера

Кожен автомобіліст влітку може опинитися в ситуації, коли автомобільний кондиціонер перестав працювати або його взагалі…

07.07.2024

Ідеальне авто до 200 000 гривень: назвали ТОП-5 варіантів в Україні

Автомобіль - дорога інвестиція, яка по кишені далеко не кожному українцю. Разом з тим на…

07.07.2024

Як зарядити електрокар від генератора: експерти дали низку важливих порад

Постійні відключення електроенергії поставили власників електрокарів у непросте становище. Може статися так, що потрібно кудись…

07.07.2024