Статті

Чим для автомобілістів може бути небезпечним використання мастила WD-40

WD-40 – це продукт, який давно зарекомендував себе як незамінний помічник у домі та гаражі. Його використовують для змащування петель, знежирення автомобільних деталей, захисту металу від окислення та видалення іржі. Однак, незважаючи на його багатофункціональність, WD-40 може становити певні ризики для здоров’я, про які варто знати кожному користувачеві.

Вдихання парів WD-40 може викликати сонливість і запаморочення
Кожен, хто використовував WD-40, знайомий з його характерним запахом. Однак не всі знають, що пари цього засобу можуть викликати сонливість і запаморочення. Згідно з виробником, стандартний багатоцільовий WD-40 безпечний для використання без дихального захисту, якщо ви перебуваєте в добре провітрюваному приміщенні. Проте під час використання великих кількостей засобу в замкнутому просторі варто проявляти обережність. Симптоми перенасичення включають подразнення носа і дихальних шляхів, головний біль, запаморочення і нудоту. У разі появи таких симптомів слід негайно вийти на свіже повітря і звернутися по медичну допомогу, якщо подразнення не минає.

Проковтування WD-40 небезпечне для життя
Хімічний склад WD-40 є комерційною таємницею, але відомо, що він містить близько 25% нафтової бази, 2-3% вуглекислого газу і 50-70% аліфатичного вуглеводню. Аліфатичний вуглеводень є нафтовим дистилятом і отруйним при попаданні всередину, особливо для дітей. У разі проковтування WD-40 не слід викликати блювоту, оскільки це може призвести до задухи. Замість цього потрібно негайно звернутися до лікаря або в токсикологічний центр.

WD-40 може подразнювати шкіру
Під час контакту зі шкірою WD-40 може спричинити легке подразнення та дерматит. Тому важливо уникати потрапляння засобу на шкіру і використовувати хімічно стійкі рукавички під час роботи з ним. Якщо засіб потрапив на шкіру, слід промити уражені ділянки водою з милом. У разі стійкого подразнення необхідно звернутися за медичною допомогою.

Небезпека для очей
Потрапляння WD-40 в очі може викликати подразнення, почервоніння та сльозотечу. У разі потрапляння засобу в очі слід ретельно промити їх водою і видалити контактні лінзи, якщо вони є. Якщо подразнення не минає, необхідно звернутися по медичну допомогу.

WD-40 є легкозаймистим
WD-40 є легкозаймистою речовиною, особливо в аерозольній формі. Тому його не слід використовувати поблизу відкритого вогню, гарячих поверхонь і джерел іскор. У разі загоряння засобу слід використовувати водяний туман, сухий хімічний вогнегасник, вуглекислий газ або піну, але в жодному разі не воду.

Аерозольні балони WD-40 можуть вибухнути
Аерозольні балони WD-40 можуть вибухнути в разі пробиття, нагрівання або впливу відкритого вогню, що може призвести до пожежі та травм. Для запобігання таких ситуацій необхідно зберігати балони в прохолодних і добре провітрюваних місцях, подалі від прямого сонячного світла і джерел тепла. Також важливо уникати контакту балонів з електричними джерелами, оскільки це може призвести до пробиття балона і загоряння вмісту.

Recent Posts

ТОП-10 найстильніших позашляховиків усіх часів

За останні десятиліття ринок позашляховиків пройшов довгий шлях, і крім вражаючих характеристик, багато хто з…

05.10.2024

Коли небезпечно використовувати протитуманні фари в автомобілі

Протитуманні фари - важливий елемент безпеки під час водіння в умовах поганої видимості. Однак їх…

05.10.2024

Найкращі компакт-кари з пробігом прямо зараз: ТОП-10 надійних і недорогих моделей

Останніми роками навіть найменші автомобілі на ринку стали виглядати досить дорого. Розвиток технологій та електрифікації,…

05.10.2024

Коли варто задуматися про купівлю нового автомобіля: три ідеальні моменти

Купівля нового автомобіля - це значне фінансове рішення, і до нього варто підходити з розумом.…

05.10.2024

Вісім автомобілів BMW, які краще купувати вживаними

Купівля вживаного автомобіля класу люкс, особливо німецького, може стати справжнім випробуванням, з огляду на репутацію…

05.10.2024

Чому не можна глушити двигун одразу після зупинки: механік дав відповідь

Багато водіїв у процесі експлуатації автомобіля роблять одну й ту саму помилку - глушать двигун…

05.10.2024