ЗАЗ-1102 «Таврія». Перспектива українського автопрому

Україна забезпечувала СРСР автомобілями ЗАЗ — простими, надійними машинами з низкою цікавих рішень. У 80-і в радянському автомобілебудуванні став активно впроваджуватися передній привід і кузов типу «хетчбек». Після ВАЗ-2108/09, Москвич-2141 в гонку вступив і завод «Комунар» з автомобілем ЗАЗ-1102 «Таврія», передає Автотема.

Розробка нового, сучасного передньопривідного автомобіля на ЗАЗ почалася ще в кінці 60-х, коли в усьому вітчизняному автомобілебудуванні сформувався напрям на впровадження переднього приводу. Проект отримав назву «Перспектива» і повинен був замінити вже застарілі моделі ЗАЗ-966. Велосипед винаходити не стали, як основу взяли вже існуючі проекти НАМИ.

На початку 70-х років були готові кілька експерементальних моделей, у тому числі моделей з кузовом хетчбек і седан, але офіційне урядове завдання на проектування передньопривідного автомобіля надійшло тільки в 1978 році.

Швидко була виготовлена невелика партія експериментальних автомобілів. В якості основного зразка був обраний автомобіль Ford Fiesta, який в цей час особливо активно рекламувався в Європі і був дуже популярним.

ЗАЗ-1102 «Таврия»Цікавий той факт, що коли в руки радянських конструкторів потрапив Ford Fiesta, вони були відверто розчаровані. В автомобілі було допущено безліч конструкторських невірних рішень, наприклад, неузгодженість коливань підвісок. Перед конструкторами стояло завдання створити передньопривідний автомобіль, який би за всіма характеристиками перевершував європейську Fiesta. У процесі проектування, конкуренти регулярно змінювалися, але через обмеженість фінансування, ЗАЗ-1102 пішов у серію лише в 1988 році.

Цікавий той факт, що для просування нового автомобіля був знятий рекламний ролик, який отримав «Бронзового лева» на Каннському кінофестивалі в номінації «Реклама».

Автомобіль ЗАЗ-1102 був основним українським автомобілем, який у різних модифікаціях випускався до січня 2011 року. Всього було випущено більше 40 різних модифікацій для найширшого спектра виконуваних завдань. Останній автомобіль ЗАЗ-1103 «Славута» зійшов з конвеєра 14 січня 2011, а вже наступного дня почався демонтаж обладнання. Так закінчилося виробництво останнього, чисто українського автомобіля.

Recent Posts

Водіння в дощ: водіям розкрили секрети безпечної їзди

Водіння в дощову погоду несе з собою низку ризиків і загроз для водія. Щоб не…

05.05.2024

Водіям назвали 6 ефективних способів скоротити витрату палива в автомобілі

Кожен водій прагне скоротити витрати на паливо і зробити свою автомобільну подорож більш ефективною. У…

05.05.2024

Водіям розкрили лайфхак із ключами автомобіля, який рятує від спеки влітку

Багато водіїв навіть не підозрюють, що ключі їхніх автомобілів, крім основних, мають і додаткові функції.…

05.05.2024

Гроші на вітер: на якій швидкості не можна відчиняти вікна в автомобілі, щоб не витрачати даремно паливо

Існує безліч рекомендацій для водіїв щодо економії пального в автомобілі, проте мало хто знає, що…

05.05.2024

Чому під час купівлі вживаного автомобіля потрібно уникати машини на “механіці”

Багато автолюбителів відчувають ностальгію за часами, коли автомобілі з механічною коробкою передач були нормою, але…

05.05.2024

5 автомобільних брендів із найвідданішими шанувальниками

Купівля автомобіля - це не тільки придбання транспортного засобу, а й створення зв'язку з брендом.…

05.05.2024