Categories: Статті

Фахівці не радять переводити автомобілі на водень – і ось чому

Багато виробників сьогодні хочуть перевести свої автомобілі на водень, проте, на думку ряду провідних фахівців, на виготовлення електрики таким способом потрібно куди більше ресурсів, ніж на акумуляторні батареї.

Консалтингове агентство Transport & Environment (T&E) цитує дослідження Ricardo Energy & Environment, в якому роблять висновок про те, що електро-паливо (водень і синтетичний дизель) має бути пріоритетним в першу чергу для кораблів і літаків, так як більшість з них не можуть використовувати батареї для декарбонізації, що викличе величезний попит на такий вид палива.

«Останні дослідження показують, що для живлення лише невеликої частини транспортних засобів на електро-паливі до 2050 року будуть потрібні нові морські вітряні електростанції, що займають територію розміром з Данію», – робить висновок T&E.

Так, для живлення тільки 10% легкових автомобілів, фургонів і невеликих вантажівок воднем і 10% – синтетичним дизельним паливом буде потрібно на 41% більше поновлюваних джерел енергії в 2050 році, ніж якби це були електромобілі, що працюють від батарей.

Якби половина важких вантажівок працювала на водні, а половина – на синтетичному дизельному паливі, вони споживали б на 151% більше поновлюваних джерел енергії в 2050 році, ніж якби вони були безпосередньо електрифіковані. За даними Transport & Environment, ці цифри показують, що водень і електро-паливо необхідно використовувати в першу чергу там, де немає альтернатив – в авіації та судноплавстві.

Герт Де Кок, менеджер з електрики і енергії в T&E, сказав: «ЄС має потенціал відновлюваних джерел енергії для досягнення декарбонізації економіки в цілому, але масштаб проблеми не слід недооцінювати. Вибір, який ми робимо сьогодні, може мати серйозні наслідки для попиту на електроенергію в майбутньому. Наприклад, для запуску лише частини автомобілів на електро-паливі будуть потрібні морські вітряні турбіни, що охоплюють всю Данію. У цьому немає ніякого сенсу ».

Для постачання європейських кораблів аміаком і воднем, а літаків – гасом, до 2050 року буде споживатися більше поновлюваних джерел енергії (1275 ТВт-год), ніж для всього автомобільного транспорту, безпосередньо електрифікованого. У той час як кораблі можуть працювати на батареях на коротких дистанціях, їм буде потрібен водень або водневий аміак для більш тривалих подорожей. Оскільки батареї будуть придатні тільки для коротких перельотів, літаки повинні будуть працювати на синтетичному гасі або водні для декарбонізації.

Читайте також: Як скоротити витрату палива автомобіля і не плентатися при цьому в потоці

Recent Posts

Найкращі компактні кросовери: названі ТОП-7 моделей для покупки у 2024 році

Сучасний ринок автомобілів пропонує різноманітні компактні кросовери, які поєднують у собі елементи стилю позашляховика та…

27.04.2024

Механік розповів, що категорично не можна мити в автомобілі

Догляд за автомобілем є обов'язковим елементом його експлуатації, якщо ви хочете, щоб транспортний засіб служив…

27.04.2024

Чому машина погано заводиться в дощову погоду: названо причини

Останніми днями в Україні встановилася дощова погода. У цей період автомобілісти можуть зазнавати труднощів із…

27.04.2024

Найкращі автомобілі з повним приводом: ТОП-10 вседорожніх моделей

Вибір правильного автомобіля з повним приводом може бути ключовим рішенням для тих, хто шукає надійний…

27.04.2024

Водіям розповіли, як скоротити витрату палива в автомобілі за лічені хвилини

Водіям автомобілів пропонується простий і ефективний спосіб знизити витрату пального своїх автомобілів всього за кілька…

27.04.2024

Ручник на смітник: чому в автомобілях скоро перестануть ставити важіль стоянкового гальма

У світі автомобілів відбуваються постійні зміни, і однією з них стає дедалі поширеніше застосування електронних…

27.04.2024