Categories: Статті

Чи є сенс купувати електричний автомобіль в Україні?

Зниження цін на 17% прогнозують після скасування ПДВ і акцизу на імпорт. При покупці кожної машини це заощадить кілька тисяч євро, підрахували фахівці. Чи вигідно і наскільки зручно користуватися електрокарами в українських реаліях, розбиралися журналісти Сегодня.

Власниця електрокара Анна Кочергіна живе в приватному будинку і заряджає машину від звичайної розетки, хоча в місті вже встановлені сотні спеціальних. Півгодини зарядки вистачає на 20 – 30 кілометрів. Крім того, автомобіль Анни має резервний запас заряду, якого в критичній ситуації вистачить ще на десять кілометрів.

“Літр бензину на даний момент коштує близько 30 гривень, а повний заряд автомобіля мені обходиться в 12 гривень 50 копійок. В літній період це до ста 180 кілометрів, а взимку до 130 кілометрів”, – ділиться враженнями Анна.

За два роки електромобіль заощадив 170 тисяч гривень сімейного бюджету, каже Анна. Адже вона не витрачає кошти на паливо і обслуговування машини бізнес-класу – саме таке авто було у сім’ї раніше. У нинішній машині відсутній коробка передач, також немає звичайного двигуна – не потрібно думати про своєчасну заміну масла, а в технічний огляд входять тільки акумулятор і силовий блок.

За електричними авто майбутнє, каже засновник столичного автомотоклубу Сергій Малик. Але поки зарядних станцій по Україні ще не так багато, та й чекати на заправці доводиться по кілька годин.

“Якщо їхати далеко, можуть бути проблеми. Потрібно постійного рахувати кілометри і дивитися, що там залишилося, тому що можна потрапити в затор і акумулятор розрядиться”, – попереджає Малик.

Однак автоконцерни вже розробляють електрокари з потужною батареєю, заряду якої повинно вистачити на сотні кілометрів. Так, компанія Fisker заявила про здійснений прорив в сфері акумуляторів для електромобілів. Конкурент компанії Tesla запевняє, що нові батареї дозволять долати понад 800 кілометрів, при цьому для заряду їм буде потрібно менше хвилини.

Recent Posts

Як захистити машину від палючого сонця: 4 поради від експертів

Захист автомобіля від сонячних променів не тільки зберігає його зовнішній вигляд, а й подовжує термін…

02.05.2024

Як захистити автомобіль від наслідків весни: водіям розповіли про головні загрози

Весна - час, коли природа прокидається, але це також період, коли ваш автомобіль може піддаватися…

02.05.2024

Найкращі універсали з пробігом: ТОП-10 моделей за 500 000 гривень

Якщо ви шукаєте надійний і практичний автомобіль-універсал, але хочете заощадити гроші, зверніть увагу на старі…

02.05.2024

Механік розповів, який індикатор в автомобілі категорично не можна ігнорувати

Відомий автоблогер і механік на ім'я Крейг поділився з водіями важливим спостереженням щодо експлуатації автомобілів.…

02.05.2024

5 найдоступніших кросоверів Chevrolet з найвищим рейтингом безпеки

Кросовери стають дедалі популярнішим вибором серед автолюбителів, і Chevrolet пропонує широкий асортимент надійних, безпечних та…

02.05.2024

Коли використовувати круїз-контроль в автомобілі може бути небезпечно

Круїз-контроль - це важлива функція, яка може забезпечити комфорт і безпеку під час довгих поїздок.…

02.05.2024