Нацполіція оприлюднила моторошну статистику щодо ДТП в Україні

У 2017 році поліцейські зафіксували понад 114 тисяч випадків керування транспортом у стані сп’яніння. Це на чверть більше, аніж у 2016 році, передає Главком.

Всього ж у минулому році сталося 162,5 тис. дорожньо-транспортних пригод. З них з вини п’яних водіїв – 5,8 тисяч. На дорогах країни загинули майже 3,5 тисячі людей. Про це сьогодні, 31 січня, повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, інформує прес-служба НП.

Він розповів, що у 2017 році в країні було зареєстровано 27 220 ДТП з постраждалими. 3432 людини загинуло, майже 35 тисяч отримали травми. При цьому переважна кількість ДТП сталися через порушення Правил дорожнього руху.

Зокрема, порушення правил маневрування стало причиною 58,4 тисяч ДТП, в яких загинуло 199 людей. 658 людей загинуло у результаті аварій внаслідок перевищення безпечної швидкості. Керування транспортом у стані сп’яніння спричинило 115 смертей.

Серед інших «популярних» порушень – недодержання дистанції, порушення правил проїзду перехресть, виїзд на смугу зустрічного руху, невиконання вимог сигналів регулювання.

За словами Білошицького, проблема керування транспортними засобами у стані сп’яніння залишається критичною. У 2016 році були внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які в рази підвищили відповідальність за керування у стані сп’яніння. «Проте кількість правопорушень, яку ми зафіксували, свідчить про те, що навіть попри введення такого підвищеного рівня відповідальності, зменшення кількості даного виду правопорушення ми не спостерігаємо», – зазначив Білошицький.

Він також нагадав, що згідно зі ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) вчинення такого правопорушення тягне за собою накладання штрафу у сумі 10,2 тисячі гривень та позбавлення права керування транспортними засобами на 1 рік. Повторне вчинення такого порушення протягом року – штраф у розмірі 20,4 тисячі гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Втретє – штраф у сумі 40,8 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на 10 років.

Керівник Департаменту патрульної поліції зауважив, що зазвичай безвідповідальне ставлення до дорожнього руху, зокрема – керування напідпитку, пов’язано із відсутністю необхідного механізму контролю та виявлення такого виду правопорушення.

Він зазначив, що потрібен чіткий механізм, який вже давно існує, широко використовується в європейських країнах і приносить свої плоди: зупинка транспортного засобу з метою проведення перевірки. «І це всі сприймають як нормальну демократичну процедуру. Саме почуття у кожного водія невідворотності покарання – дуже важливий превентивний захід, який має бути у нас забезпечений», – наголосив Білошицький.

Recent Posts

На нейтралці чи на зчепленні: як водієві краще очікувати зеленого світла на світлофорі

У великих містах автомобілістам часто доводиться гальмувати на перехрестях і чекати, поки загориться зелений сигнал…

23.09.2024

Як довго можна безпечно їздити на автомобільній шині після використання герметика

Останнім часом автовиробники все частіше з метою економії стали замінювати штатні запасні колеса в комплектації…

23.09.2024

П’ять приголомшливих люксових автомобілів, які можна купити недорого через амортизацію

Вважається, що автомобілі класу люкс недоступні «простим смертним» через свою високу вартість. Однак на ділі…

23.09.2024

Скільки часу двигун автомобіля може безпечно працювати на холостому ходу

Автоексперти регулярно попереджають водіїв про небезпеку тривалої роботи автомобільного двигуна на холостому ходу. Але скільки…

23.09.2024

Шиномонтажник назвав найкращий час для купівлі всесезонних шин

Українські водії двічі на рік стикаються з проблемою заміни сезонних шин. Деякі при цьому вважають…

23.09.2024

ТОП-12 кросоверів і позашляховиків із найнадійнішими двигунами прямо зараз

Двигун є ключовим агрегатом в автомобілі, питання надійності якого важко переоцінити. Особливо це стосується кросоверів…

23.09.2024