Новости

Скільки транспортних засобів може ввозити на територію України громадянин-нерезидент

Громадяни-нерезиденти мають право на тимчасове ввезення автомобілів в Україну. Одна людина може ввезти лише по одному транспортному засобу на кожну товарну позицію. В іншому випадку пропуск через митний кордон здійснюватиметься відповідно до ч. 2 ст. 379 Митного кодексу України, передає «Твоя МАШИНА».

Таке рішення було ухвалено після скарги громадянина-нерезидента. Громадянин Німеччини звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Закарпатської митниці ДФС. Він був не згоден із рішенням митниці у відмові пропускати другий транспортний засіб.

Позивач двічі ввозив в Україну свої автомобілі у режимі тимчасового ввезення терміном на рік на підставі Конвенції про тимчасове ввезення. Однак на митниці відмовилися пропускати його власний автомобіль, зареєстрований у Німеччині.

При цьому позивач зазначав, що згідно з Конвенцією про тимчасове ввезення, до якої приєдналася Україна, не передбачено жодних обмежень щодо кількості транспортних засобів комерційного або приватного використання, які можуть бути ввезені громадянами-нерезидентами.

Львівський окружний суд відмовив позивачу у 2019 році. Рішення прийнято у зв’язку з тим, що громадянин Німеччини під час митного оформлення автомобіля не врахував усіх вимог, у тому числі не сплатив митних платежів. Таким чином позивач оскаржив саме відмову, а не саму процедуру оформлення.

Суд зазначив, що за ст. 380 Митного кодексу України громадяни-нерезиденти можуть тимчасово строком до року ввозити на митну територію України транспортні засоби особистого користування у кількості не більше одного засобу пересування на кожну товарну позицію.

Якщо ця кількість буде перевищена, то перепустка через митний кордон здійснюється у порядку, визначеному ч. 2 ст. 379 Митного кодексу України. У такому випадку важлива не кількість автомобілів, що імпортуються, а кількість особистих транспортних засобів.

Також суд зазначив, що національне законодавство може закріплювати обмеження та заборони на тимчасове ввезення товарів на митну територію України, і це не суперечить нормам Конвенції про тимчасове ввезення. Тому скарга позивача є необґрунтованою.

Recent Posts

Злодії навчилися викрадати машини без ключа: як захиститися від зловмисників

Сучасні технології значно спростили життя автовласників, але водночас відкрили нові можливості для зловмисників. Викрадення автомобілів…

19.05.2024

Найшвидші та недорогі кросовери: ТОП-9 моделей

Якщо ви шукаєте швидкий і потужний позашляховик, але хочете вкластися в бюджет до 50 000…

19.05.2024

Навіщо водії засовують ключі від авто в пачці з-під чіпсів: дивний, але дієвий лайфхак

Власники автомобілів, прагнучи захистити свої транспортні засоби від викрадень, знаходять все більш винахідливі способи. Один…

19.05.2024

Експерт назвав 3 недорогих економічних і надійних автомобілі

Економічність і надійність старих автомобілів стають важливими факторами під час вибору автомобіля, особливо в умовах…

19.05.2024

Названо одну кнопку в автомобілі, яка робить кондиціонер у 10 разів ефективнішим

Мільйони водіїв втрачають можливість зробити кондиціонер у своєму автомобілі значно ефективнішим і заощадити на паливі,…

19.05.2024

Найкращі нові автомобілі 2024 року: ТОП найбільш довгоочікуваних моделей

2024 рік обіцяє бути насиченим для автомобільної промисловості з безліччю новинок, які з'являться на ринку.…

19.05.2024