Новости

Дефіцит автомобілів дістався України: які моделі зникли із салонів?

У січні в Україні впали продажі нових авто. Причиною став дефіцит нових моделей, повідомляє «Твоя МАШИНА».

До цього країні вдавалося уникати проблем з імпортом нових моделей, тому продаж стабільно зростав. Однак у січні поточного року дефіцит нарешті торкнувся України. Так, за перший місяць 2022 року продажі впали на 7% – до 5,3 тис. автомобілів. Деякі імпортери втратили ще більше клієнтів.

Продажі японської марки Toyota у січні впали на 39%. Найпопулярнішою моделлю в Україні є кросовер RAV4, тобто цей автомобіль зараз у дефіциті. За прогнозами, у лютому ситуація з постачанням автомобілів компанії лише погіршиться. Також не виключено проблем із постачанням Toyota Land Cruiser Prado, який теж поширений серед українців.

Продаж Kia за січень погіршився на 43%. Найбільшою популярністю у таборі користується кросовер Sportage, який нещодавно змінив покоління. Таким чином, через проблеми з постачанням модель помітно подорожчала.

Погані справи і у Mazda – компанія зникла з першої десятки найпопулярніших марок України. Продаж марки впав на цілих 70%. Швидше за все, це сталося через дефіцит кросоверів CX-5, що становлять левову частку продажів компанії на українському ринку.

Помітно просіли продажі у Skoda – на 42%. Попитом на українському ринку користуються кросовери Kodiaq та Karoq.

Експерти прогнозують, що у 2022 році як нові, так і вживані автомобілі в Україні будуть дорожчати. Зростання цін на авто із салонів складе 5-8%. Про подорожчання вже заявили деякі компанії. Так, автомобілі Audi коштуватимуть на 3% більше, Mercedes – на 2%. Nissan і Honda також оголосили про подорожчання, але поки що не розкрили деталі. Зазвичай ціни збільшуються із початком фінансового року. У європейських компаній він починається 1 січня, а у японських – у березні.

Щодо вживаних машин повідомляється, що зростання цін буде ще стрімкішим. Подорожчання на вторинному ринку цього року може становити 15-30% залежно від віку та стану машини.

До речі, у 2021 році кількість оголошень про продаж вживаних автомобілів збільшилась у 3 рази, а середня ціна зросла на 70%. Таким чином, якщо в 2020 році в середньому автомобіль був коштований 4700 доларів, то до кінця 2021 року ціна піднялася до 8000 доларів. Якщо взяти до уваги завершення пільгового періоду для розмитнення автомобілів з Європи та подорожчання доставки зі США, можна прогнозувати, що у 2022 році ціна відповідно збільшиться.

Recent Posts

Забирають просто з траси: ТЦК затримують водіїв, які повертаються з-за кордону

Українські далекобійники міжнародних рейсів стикаються з проблемами з територіальними центрами комплектування (ТЦК і СП) після…

30.04.2024

10 ознак того, що вам час продати машину і пересісти на громадський транспорт

Продаж вашого автомобіля і перехід на громадський транспорт - це великий крок, який може принести…

30.04.2024

Що буде, якщо не міняти антифриз в автомобілі: краще не перевіряти

Охолоджувальна рідина в автомобілі є витратним матеріалом, який потрібно міняти час від часу для нормальної…

30.04.2024

Як скоротити витрату палива, натиснувши лише одну кнопку в авто: маловідомий секрет для водіїв

Не секрет, що останнім часом в Україні ціни на автомобільне паливо істотно зросли і продовжують…

30.04.2024

До 20 тисяч гривень штрафу: без чого не можна сідати за кермо українським водіям

Водії в Україні звикли, що їхня відповідальність за ПДР здебільшого настає за їхні дії чи…

30.04.2024

Де водіїв штрафують на 250 тисяч гривень за неправильну роботу кондиціонера в автомобілі

Кондиціонер в автомобілі для українських автомобілістів все ще є привілеєм і точно не зобов'язанням. Хоча…

30.04.2024