Новости

Назвали причини можливого подорожчання авто зі США в Україні

Стало відомо, коли і чому подорожчають автомобілі з США, передає «Твоя МАШИНА».

Щороку українці купують дедалі більше авто із США. Так, якщо в 2017 році обсяг поставок трохи перевищував 6500 автомобілів, то в 2020 році цей показник досяг 65 000 авто, а в 2021 – 71 000 машин.

Секрет великого попиту у низькій вартості самої машини на аукціоні через наявність пошкоджень. Відповідно, менший і розмір митних платежів. Таким чином, навіть з урахуванням аукціонного збору, доставки та ремонту, машина все одно виявляється дешевшою, ніж українські авто. Проте до кінця 2022 року авто зі США можуть подорожчати.

По-перше, причиною стануть торговельні відносини між США та Китаєм. З 23 січня 2018 року було запроваджено низку податків на ввезення товарів із Китаю. У свою чергу, ближче до середини 2018 року Китай почав обкладати митом продукцію зі штатів. По-друге, в 2020 додаткові складності приніс Covid-19.

Внаслідок карантину в США серйозно постраждала портова система. Під час локдауну кількість працівників поменшала, і людські ресурси до нового спалаху не відновилися. Тому у найбільших портах Америки почалися серйозні затримки.

Також великою проблемою став дефіцит суховантажних контейнерів. Справа в тому, що 98% всього світового обсягу контейнерів виробляється у Китаї. На даний момент обсяги виробництва значно знизилися, щоб збільшити ринкову вартість одного контейнера. У зв’язку із цим утворився невеликий дефіцит.

Також китайські компанії, що постачали свої товари до США, стали пропонувати більш високу вартість за доставку вантажів. Таким чином, вигідніше стало везти до Китаю порожній контейнер, щоб потім повернути його разом із товаром назад до США.

Це вплинуло політику багатьох морських ліній. Також епідеміологічна ситуація в Китаї також внесла корективи в роботу портів, що призвело до збоїв у графіку завантаження судів.

Водночас у портах США, як і раніше, накопичуються великі черги з контейнеровозів, які просто не встигають розвантажувати та завантажувати вчасно. Тому було вирішено влаштовувати аукціон на розвантаження, тобто який корабель заплатить більше за розвантаження, той і заходить на термінал.

У результаті всі ці події призведуть до того, що доставка до Європи серйозно затримуватиметься, тому що в пріоритеті завжди будуть вантажі з Китаю. Тобто машини зі США коштуватимуть дорожче, тому що автомобілі, які нікуди забирати через затримку в порту, доведеться оплачувати подобово за простий.

Також збільшиться вартість доставки. Оскільки у Китаї платять за доставку вантажу набагато більше, багато великих гравців перекинули всі свої сили туди. Завдяки цьому ті, що залишилися, тепер не мають конкурентів і спокійно диктують свої ціни. Окрім того, на ціни машин впливає дефіцит контейнерів.

Крім того, через кризу в США поступово дорожчають і автомобільні перевезення. Також це стосується і страхових аукціонів, які за останні два роки вже кілька разів піднімали розміри аукціонних зборів.

Варто додати зростаючий попит на вживані автомобілі у всьому світі. Тепер машини з пробігом із США цікавлять не лише мешканців інших країн, а й самих американців. Вони ж можуть пропонувати вищі ціни, тому що їм не потрібно витрачатися на транспортування, розмитнення, сертифікацію та інше.

Більше того, самі страхові компанії вже набагато ретельніше оцінюють автомобілі, відправляючи все більше і більше «живих» машин на ремонт і перепродаж, тоді як ще рік тому практично кожен автомобіль списувався і йшов з молотка.

Подорожчання можна не побоюватися до кінця літа. Однак якщо ця ситуація не вирішиться до кінця 2022 року, то в 2023 вартість б/у авто зі США прагнутиме ринкової вартості вживаних машин на внутрішньому ринку країни. Тобто в Україні машини з пробігом дорожчатимуть так само, як і в інших країнах.

Recent Posts

Водіїв попереджають: натискання популярної кнопки може коштувати вам тисяч гривень

У сучасних автомобілях безліч зручних функцій, які значно підвищують комфорт водіння. Однак деякі з них…

17.05.2024

Коли дані водіїв почнуть включати до реєстру військовозобов’язаних: відома дата

За останній час в Україні ухвалено цілу низку поправок до законодавства, спрямованих на оптимізацію та…

17.05.2024

8 головних правил, які рятують водіїв від штрафу в Україні

В Україні водіям важливо не тільки вміти правильно керувати транспортним засобом, а й володіти знаннями…

17.05.2024

Які автомобілі витрачають більше оливи: ТОП найбільш ненажерливих моделей

Деякі автомобілі, незважаючи на свою популярність і загальну надійність, мають репутацію "оливожерів". Проблема підвищеної витрати…

16.05.2024

Як правильно очистити автомобіль від пташиного посліду, щоб не пошкодити фарбу

Видалення пташиного посліду з автомобіля вимагає обережного підходу, щоб уникнути пошкодження лакофарбового покриття. Послід може…

16.05.2024

10 доступних кросоверів, на які можна покластися

Останніми роками кросовери набули величезної популярності завдяки своїй універсальності, практичності та меншим габаритам порівняно з…

16.05.2024