В Україні можуть ввести багатотисячні штрафи за «євробляхи»

В Україні готуються ввести каральні заходи для власників автомобілів на єврономерах,  яких в країні вже, за словами нардепів, налічується 1,5 млн. У Раді стверджують, що це вимушений хід, а водії єврономерів парирують, що в боргу не залишаться і почнуть організовувати протести.

Що пропонують

Як розповіли “Сегодня” в парламентському комітеті з питань податкової та митної політики, нещодавно депутати надали Об’єднанню власників авто на єврономерах витяги з практично підсумкового законопроекту, в яких мова йде про “батіг” для таких водіїв. Поки йде обговорення і в парламент документ ще не поданий. У разі його прийняття українці зможуть по країні їздити на авто, зареєстрованому на іноземну компанію, до 10 днів. Якщо потрібно довше – доведеться показати документи, що підтверджують таку необхідність. А якщо людина, яка ввезла в Україну машину, передасть її в користування комусь іншому або розбере на запчастини, то їй загрожує штраф 17 000 грн.

Відповідно збираються посилити контроль за єврономерами: поліція і фіскальна служба отримають доступ до бази прикордонників і фактично отримають право зупиняти таких водіїв і перевіряти терміни перебування машини в Україні. Для цього створять спеціальну електронну базу автомобілів, які в’їхали в Україну. Також депутати хочуть ввести обов’язкову реєстрацію машин, які в’їжджають в країну більш ніж на 30 днів. За перевищення термінів перебування в Україні вводяться нові штрафи – від 850 грн до 17 тис. грн, а якщо авто належить юрособі, то максимальний штраф може становити і 170 тис. грн.

“Я предложила владельцам таких авто ознакомиться с той частью нового законопроекта, где речь идет о запретах, — рассказала нам глава профильного комитета Верховной Рады Нина Южанина. — Эти нормы позволят защитить страну от ввоза таких авто. В данном вопросе нам надо поставить точку, иначе число таких авто увеличится очень быстро. Причем подобные уловки используют уже и при ввозе дорогих авто, растаможивание которых стоит копейки — 828 евро. Это говорит о том, что мы, как государство, совершенно не регулируем процесс. Вариантов на самом деле два. Или опустить уже сейчас шкалу акцизов, чтобы и эти люди растаможивали по общей шкале, или же прислушаться к здравому опыту, который использовали другие страны. Они, напомню, выровняли акциз, введя обязательный техосмотр, также они ужесточили финансовую ответственность по “автоцивилке”. Это комплекс мер, который и нам надо использовать”.

Як вчинять з тими, хто вже зараз їздить на єврономерах більше місяця, – поки невідомо.
Коли приймуть рішення
За словами Южаніної, зустріч з активістами для фінального обговорення документавідбудеться після травневих свят. Тільки після цього законопроект може бутиоприлюднений на сайті ВР і може потрапити на голосування депутатів.

Водії: “Готові перекривати траси”

Власники нерозмитнених авто увідповідь на запропоновані парламентом обмеження вже заявили, що готові до радикальних заходів – блокувати, наприклад, прикордонні пункти пропуску і траси державного значення.

Власники автомобілів на єврономерах заявили, що одна з ключових їх цілей -введення доступних тарифів на розмитнення транспорту, а не багатотисячні штрафи або конфіскація авто. Сам же законопроект вони назвали каральним.

“Мы хотим, чтобы растоможка не превышала $1 тыс., а с введением нового закона она может подорожать до $2,5 тыс.”, — считают водители.

В цілому власники єврономерів налаштовані дуже серйозно. У профільному комітеті Ради нам розповіли, що в спільнотах таких водіїв за останній час з’явилося чимало професійних
консультантів – від юристів до колишніх митників. Схоже, що таким чином власники такого транспорту готуються до серйозної боротьби за право їздити на нерозмитнених автомобілях. Посилено працюють спільноти власників таких авто і над своїм іміджем: в соціальних мережах вони активно розповідають, як їх регіональні організації допомагають дітям або людям похилого віку.
Власники проти. Готуються блокувати дороги і КПП

Recent Posts

Механік назвав 6 речей, які категорично не можна робити з власним автомобілем

Практично кожен автовласник хотів би, щоб його машина служила йому якомога довше. Однак довговічність автомобіля…

04.05.2024

Водіям розповіли, як значно заощадити на паливі, використовуючи “правильні” шини

Зі зростанням температури літо приносить не тільки радість від сонячних днів, а й особливі вимоги…

03.05.2024

Водіям розкрили “секретну” літню функцію автомобільного брелока

Водії, які володіють автомобілями з центральним замком, можуть відкрити для себе нову функцію, яка допоможе…

03.05.2024

Механік назвав одну річ, яка має бути у кожного водія: позбавить від неприємностей

Американський автомеханік із 56-річним стажем роботи Скотті Кілмер стверджує, що простий інструмент може позбавити водіїв…

03.05.2024

Які електрокари краще купувати з річним пробігом: 8 моделей із найвищою амортизацією

Останнім часом в Україні електрокари набувають великої популярності, проте купувати ці машини з салону мало…

03.05.2024

Як вигідно купити машину з салону: названо секрети успішної угоди

Будь-яка купівля автомобіля - це важлива подія, що вимагає не тільки фінансових інвестицій, а й…

03.05.2024