Новини

У автопілота Tesla знайшли серйозний баг: водій не має шансу зреагувати перед аварією

За даними американського регулятора у сфері безпеки автотранспорту NHTSA разом із попередженням в останній момент автопілот Tesla перед аварією просто вимикався. Водій при цьому виявляється заручником ситуації: він розраховує на автопілот, який повинен рятувати від аварій, а той самоусувається практично в момент зіткнення. У результаті ні водій, ні автоматика не встигають нічого зробити перед зіткненням, йдеться в матеріалі Техно24.

Справу запустили у серпні 2021 року і з того часу виявили страшну закономірність у як мінімум 16 аваріях. Водії, як йдеться в звіті, помічали загрозу зіткнення як мінімум за вісім секунд до нього, тоді як автопілот Tesla попереджав про можливу аварію лише за секунду.

Експерти NHTSA вважають, що система навмисне запрограмована таким чином, щоб відключатися перед неминучою аварією і згодом до неї не було б претензій у державних органів. Якщо це так, то Tesla, імовірно, зіткнеться з серйозними репутаційними та юридичними наслідками.

Результати цього дослідження ставлять під питання підсумки одного ДТП зі смертельними наслідками, що відбулося у 2021 році: тоді поліція спочатку звинуватила в аварії автопілот Tesla, але компанія надала докази, що в момент зіткнення він був відключений. Скільки таких випадків ще, невідомо.

Загалом було проаналізовано 191 аварію. З них 85 виключили зі списку через “зовнішні фактори”, такі як дії інших транспортних засобів чи інше. У решти аварій помітні ознаки того, що водій недостатньо реагував на рекомендації комп’ютера. Наприклад, лише у 37 випадках руки людини були на кермі перед зіткненням. А у чверті зі 106 інцидентів основний фактор збою пов’язаний з роботою системи в середовищі, яке накладає певні обмеження на її використання, про що комп’ютер також попереджає власника автомобіля, але той вирішував ігнорувати.

Recent Posts

Чому довго сидіти за кермом небезпечно: як водієві убезпечити себе

Тривале перебування людини за кермом автомобіля може бути небезпечним, попереджають медики. Як зазначив лікар-уролог Андрій…

09.05.2024

Чому водіям не можна натискати лівою ногою на педаль гальма: 4 вагомі причини

Перехід з автомобіля з механічною трансмісією на машину з "автоматом" завжди стає викликом для будь-якого…

09.05.2024

Водіїв попередили про серйозну небезпеку під час паркування авто

Останні дослідження показують, що автомобілісти все частіше пошкоджують свої машини під час паркування, хоча ще…

09.05.2024

Поліція попередила про зростання кількості небезпечних водіїв на українських дорогах: як їх розпізнати

Деякі автомобілісти своїм безвідповідальним водінням створюють загрозу не тільки своїй безпеці, а й безпеці оточуючих.…

09.05.2024

За що в Україні водії можуть втратити права: повний список порушень

Одним із найжорсткіших адміністративних покарань за порушення ПДР в Україні залишається позбавлення водійських прав на…

09.05.2024

Не помітив вимоги поліції зупинити авто: що буде водієві

Зупинка автомобіля поліцією в Україні вважається звичною справою. І хоча в інспекторів мають бути конкретні…

09.05.2024