Categories: Новини

Українці можуть залишитись без маршруток?

Департамент транспорту не повинен “забороняти маршрутки“. Замість цього потрібно реформувати фінансово-правові взаємовідносини між перевізником, місцевою владою та пасажиром. Про це пише голова Комітету цифровий інфраструктури і зв’язку при Мінінфраструктури України Станіслав Гвоздиков.

“Потрібно припинити переведення в готівку “чорного налу”, експлуатацію автобусів без розкладів, роботу на маршруті без видачі проїзних документів, порушення ПДР і правил перевезення пасажирів, відхід від податків. Таким чином, система громадського транспорту економічно прийде до того, як вона працює в Європі: маршрутки зникнуть, їм на зміну прийдуть автобуси великої місткості, в тому числі і комерційних компаній”, – говорить експерт, інформують Економічні відомості.

Гвоздиков зазначає, що сірі комерсанти місту не указ, тому ніяких проблем не буде.

“Не потрібно бояться говорити, що маршрутка – вкрай неефективний спосіб перевезень людей. Цей ринок переведення в готівку можна “відбілити”. Наприклад, місто буде замовником перевезень за фіксованим тарифом і заздалегідь відомим розкладом. У цьому випадку, будь-яка транспортна компанія – рівноправний учасник конкурсу на маршрут. Вся конкуренція серед перевізників буде тільки в приміщенні, де буде проводитися конкурс. На вулиці пасажир не повинен взагалі побачити ніякої різниці між ними. Автобуси повинні бути однаково хорошими, а водії однаково подготовленими, квитки (документи пільговика) приймаються однаково, діють всі проїзні… Тобто ніякої конкуренції на вулиці, ніякої “чорної готівки”, ніяких порушень розкладу, ніяких аварійно-небезпечних автобусів”, – підсумував Гвоздиков.

За його словами, серйозно говорити про відмову від маршруток можна буде, якщо муніципалітет на підставі даних GPS і фіскальних звітів контролюватиме виконання договірних зобов’язань усіма перевізниками на основі фактично виконаної роботи, з додаванням штрафів або премій, буде виплачувати перевізнику гонорар, продумувати стикування розкладів автобусів.

Recent Posts

Сім критичних помилок під час заміни моторної оливи, які вбивають автомобіль

Незважаючи на уявну простоту заміни моторного масла, це одна з тих операцій, де навіть невеликі…

20.09.2024

Негласні сигнали водіїв: цього не вчать в автошколі

Комунікація водіїв на дорозі - це ціла система вербальних і невербальних сигналів, яку осягнути можна…

20.09.2024

Найкращі автомобілі з пробігом: ТОП-10 моделей до 25 000 доларів

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні певний бюджет, що дозволяє претендувати на купівлю нового автомобіля,…

20.09.2024

Які ознаки вказують на проблеми з форсунками в дизельному автомобілі

Дизельні автомобілі в Україні, як і раніше, користуються популярністю, незважаючи на глобальний тренд на електрифікацію.…

20.09.2024

Механік розповів, як безкоштовно видалити іржу з кузова автомобіля

Поява іржі на кузові автомобіля майже завжди стає вироком для транспортного засобу. Але якщо грошей…

20.09.2024

Які китайські автомобілі є найбільш надійними

Китайські автомобілі традиційно вважаються недорогими і неякісними, проте час цих стереотипів поступово сходить нанівець. Сьогодні…

20.09.2024