Новини

В Україні суди відмовляються штрафувати деяких водіїв за перевищення швидкості: що каже поліція

Суди в Україні відмовляються застосовувати штрафи за перевищення швидкості щодо окремої категорії водіїв. Це може призвести до появи прецеденту у судовій практиці, коли автомобілісти зможуть систематично уникати покарання за порушення ПДР.

Йдеться про перевищення швидкісного режиму, який фіксують камери автоматичної фіксації дорожнього руху. Юридична практика в Україні така, що поліція за умовчанням спрямовує штрафи власникам автомобілів, ідентифікуючи їх за номером машини. Проте судді впевнені, що це суперечить Конституції України.

Прикладом такої ситуації стало судове провадження, в якому власник автомобіля Toyota Land Cruiser отримав штраф за перевищення швидкості, вчинене іншою особою за кермом його машини. Власник транспортного засобу звернувся до суду, посилаючись на принцип індивідуальної юридичної відповідальності та презумпцію невинності, яка передбачає, що сумніви щодо інтерпретації закону мають трактуватися на користь особи, яка притягується до відповідальності.

Поліцейські як аргумент на користь своєї позиції представили в суді матеріали фото та відеофіксації з автоматичного комплексу “КАСКАД”. На знімках було зафіксовано автомобіль позивача, але не було видно обличчя водія. Патрульні підкреслюють, що закон змушує їх в такій ситуації оформлювати порушення на власника транспортного засобу. Суд, керуючись Конституцією України, став на бік чоловіка, оскільки грунтовних доказів причетності його до правопорушення в поліції не було. Справа була закрита, а штраф скасовано.

Хоча в нашій країні немає прецедентного права, цей і подібні випадки можуть мати значний вплив на майбутню практику в судочинстві і, можливо, стануть основою для змін у законодавстві щодо покарання за порушення правил дорожнього руху.

Recent Posts

Чому суди в Україні часто відмовляються штрафувати водіїв за перевищення швидкості

В Україні суди стали частіше відмовляти у штрафах для водіїв за порушення швидкісного режиму. Йдеться…

17.05.2024

Штраф до 340 гривень: коли водіям заборонено курити в автомобілі

В Україні куріння в громадських місцях заборонено законодавчо і карається штрафом. А що щодо водіїв…

17.05.2024

Водіїв попереджають: натискання популярної кнопки може коштувати вам тисяч гривень

У сучасних автомобілях безліч зручних функцій, які значно підвищують комфорт водіння. Однак деякі з них…

17.05.2024

Коли дані водіїв почнуть включати до реєстру військовозобов’язаних: відома дата

За останній час в Україні ухвалено цілу низку поправок до законодавства, спрямованих на оптимізацію та…

17.05.2024

8 головних правил, які рятують водіїв від штрафу в Україні

В Україні водіям важливо не тільки вміти правильно керувати транспортним засобом, а й володіти знаннями…

17.05.2024

Які автомобілі витрачають більше оливи: ТОП найбільш ненажерливих моделей

Деякі автомобілі, незважаючи на свою популярність і загальну надійність, мають репутацію "оливожерів". Проблема підвищеної витрати…

16.05.2024