Categories: Новини

У Кабміні всерйоз повинні зайнятися обліком “євроблях”

В Україні не вистачає законодавчої бази для ведення обліку ввезених транспортних засобів.

В кабінетах уряду йде пошук рішення про тимчасову реєстрацію присутніх в Україні авто на єврономерах. До того ж, поки ніхто не може назвати точної кількості завезених у країну автомобілів.

На думку експертів, для таких транспортних засобів можуть ввести ряд вимог та обмежень. Це може бути заборона на відчуження або передачу в користування іншим особам, заборона на виїзд за кордон або використання автомобіля таксі. До того ж можуть в примусовому порядку вимагати проходити обов’язкове технічне обстеження, яке законодавчо буде прийнято в 2019 році, повідомляє AutoConsalting.

В першу чергу необхідно знайти спосіб легальної реєстрації та перепису всіх транспортних засобів на іноземних номерах, ввезених в Україну. Показники ГФС України і реальне число користувачів “єврономерів” різняться в рази, а значить у митній базі “Інспектор-2006” вказані терміни перебування не всіх автомобілів, що заїхали на територію України.

AutoConsalting зазначає, що зараз у “Правилах дорожнього руху” є прописаний обов’язок реєструвати транспортний засіб, що перебуває в Україні в режимі тимчасового ввезення. Пункт 29.2. ПДР вказує, що “Транспортний засіб, що перебуває в міжнародному русі на території України більше двох місяців, повинно тимчасово зареєструвати в уповноваженому органі МВС, крім транспортних засобів, що належать іноземним громадянам та особам без громадянства, які перебувають в Україні на відпочинку чи лікуванні за відповідними путівками або іншими документами на визначений органами Державної митної служби термін”.

Але контролю за цим пунктом немає. Поліція хоч і отримала дозвіл на перевірку легальності перебування автомобілів на іноземній реєстрації в Україні, тим не менш не має законних прав на ведення обліку. Про це у коментарі “Авто ТСН.UA” повідомляє адвокат і керуючий партнер ЮФ “Можаєв і партнери” Михайло Можаєв.

“У Кабінеті Міністрів необхідно розробити та прийняти нормативно-правовий акт, згідно з яким автомобілі на іноземній реєстрації будуть підлягати обліку. В іншому випадку пункт 29.2 ПДР діяти не буде. На даний момент у поліції немає ніякого правового повноваження для реєстрації транспортних засобів на європейських номерах, як немає і бази, до якої вони можуть вносити інформацію”, – зазначає юрист.

Recent Posts

Водіння в дощ: водіям розкрили секрети безпечної їзди

Водіння в дощову погоду несе з собою низку ризиків і загроз для водія. Щоб не…

05.05.2024

Водіям назвали 6 ефективних способів скоротити витрату палива в автомобілі

Кожен водій прагне скоротити витрати на паливо і зробити свою автомобільну подорож більш ефективною. У…

05.05.2024

Водіям розкрили лайфхак із ключами автомобіля, який рятує від спеки влітку

Багато водіїв навіть не підозрюють, що ключі їхніх автомобілів, крім основних, мають і додаткові функції.…

05.05.2024

Гроші на вітер: на якій швидкості не можна відчиняти вікна в автомобілі, щоб не витрачати даремно паливо

Існує безліч рекомендацій для водіїв щодо економії пального в автомобілі, проте мало хто знає, що…

05.05.2024

Чому під час купівлі вживаного автомобіля потрібно уникати машини на “механіці”

Багато автолюбителів відчувають ностальгію за часами, коли автомобілі з механічною коробкою передач були нормою, але…

05.05.2024

5 автомобільних брендів із найвідданішими шанувальниками

Купівля автомобіля - це не тільки придбання транспортного засобу, а й створення зв'язку з брендом.…

05.05.2024