Новини

Як оскаржити штраф за порушення ПДР в Україні: покрокова інструкція

Автомобільні штрафи в Україні є звичайною справою, від якої ніхто, на жаль, не застрахований. Причому існують випадки, коли стягнення оформлено незаконно або неправильно, але платити його все одно потрібно. Щоб цього не робити, постанову поліції потрібно оскаржити.

Юрист Ольга Новікова пояснила, що на оскарження рішення про накладення штрафу закон відводить водіям лише 10 днів. Найчастіше водії скаржаться на незаконні дії поліції. Зокрема, безпричинну зупинку, неоголошення прав, бездоказові звинувачення або інші порушення процедури притягнення до адміністративної відповідальності, які роблять подальший розгляд справи неправомірним.

Поскаржитися на дії поліцейських можна керівництву Патрульної поліції, але юристи попереджають, що подібні звернення часто ігноруються. Тому найпростіше відразу звертатися до суду за місцем проживання або за місцем знаходження відповідача. При цьому відповідачем у позовній заяві потрібно вказувати не конкретного патрульного, який виписав неправомірний штраф, а управління Нацполіції, яке його на це уповноважило.

Інший юрист Андрій Шеліх звертає увагу на важливість дотримання строків оскарження, оскільки для порушень, зафіксованих в автоматичному режимі, вони відрізняються. Якщо ви пропустили строки оскарження, до позовної заяви також потрібно подати обґрунтовану заяву про поновлення строку. Також слід сплатити судовий збір, який у 2024 році становить 605,60 гривні. Якщо ваш позов буде задоволено, зазначену суму вам повернуть.

У позовній заяві, що надсилається до суду, потрібно вказати статтю, на підставі якої винесена постанова про притягнення до адміністративної відповідальності, серію, номер і дату документа, а також дані поліцейського, який його склав. Також тут слід обґрунтувати, чому водій вважає дії інспектора незаконними, а штраф – таким, що підлягає скасуванню. Потрібно коротко викласти аргументи на свою користь, включно з доказами і показаннями свідків.

Позовна заява має містити прохання визнати дії патрульного неправомірними, скасувати його постанову, а також закрити справу. Після цього заяву потрібно передати до секретаріату відповідного суду і переконатися, що її прийнято до розгляду. Якщо все оформлено правильно, то суд призначить дату засідання, на якому вислухає доводи сторін і ухвалить рішення у справі. Якщо незаконність дій поліції буде підтверджено, постанову визнають неправомірною, штраф скасують, а справу – закриють.

Recent Posts

ТОП-5 машин з пробігом, які українці привозять зі США

Останніми роками в Україні зріс попит на вживані автомобілі зі США. Незважаючи на війну і…

19.05.2024

Як поліцейські розпізнають брехню водія: назвали 7 явних ознак

Зупинка автомобіля поліцією - це завжди стрес, але деякі водії при цьому намагаються обдурити патрульних,…

19.05.2024

Штрафують і відбирають права за “неправильні” фари: хто під загрозою

Кожен автомобіліст самостійно підлаштовує свою машину під власний комфорт. Не є винятком і автомобільні фари,…

19.05.2024

Діагностика машини за допомогою смартфона: механік розкрив водіям маловідомий секрет

Іноді власники сучасних автомобілів стикаються з активацією індикатора "Check Engine" на приладовій панелі і просто…

19.05.2024

Як не потрапити в поле зору поліції: 5 ознак, які привертають увагу патрульних

Мало хто з водіїв в Україні буде радий, якщо його зупинить поліція. Навіть якщо спілкування…

19.05.2024

Водіям назвали п’ять ознак неякісного бензину: як не угробити двигун

Зростання цін на автомобільне пальне змушує українських водіїв шукати нові способи економії. Одним із них…

19.05.2024