Новини

Забрали права за ухилення від мобілізації: як після цього водієві повернутися за кермо

Новий закон про посилення мобілізації, який набуває чинності з 18 травня, серед іншого передбачає процедуру обмеження права на керування транспортним засобом для осіб, які ухиляються від призову на службу. У зв’язку з цим у багатьох водіїв виникло питання, як повернути собі можливість знову сісти за кермо.

Процедура обмеження водійських прав у новому законі складна, передбачає низку обов’язкових умов. Наприклад, після того, як Територіальний центр комплектування (ТЦК) виявив факт порушення з боку військовозобов’язаного, він має надіслати до поліції дані громадянина з метою його розшуку та затримання, з метою доставки до центру.

Якщо зробити це не вдасться, військкоми надсилають рекомендованим листом за місцем реєстрації ймовірного ухильника письмову вимогу, яка вважається врученою з моменту передання адресату або проставлення поштового штампа про неможливість це зробити. Лише через 10 днів після цього ТЦК може звернутися до суду з проханням обмежити права громадянина.

Далі ситуація подібна до тієї, яка відбувається з особами, що ухиляються від сплати аліментів. Рішення суду (якщо він задовольнить вимоги ТЦК) передадуть до виконавчої служби, яка вносить відповідні зміни до баз даних. У разі зупинки водія поліцією, його водійське посвідчення буде вилучено і направлено до суду.

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявив, що в разі виникнення подібної ситуації військовозобов’язаний може повернути собі право керування транспортним засобом, виконавши вимогу ТЦК. Найімовірніше, вона полягатиме в оновленні облікових даних. Після цього йому видадуть документ, що підтверджує виконання вимоги, з яким він може звернутися до виконавчої служби для закриття провадження і повернення прав.

Recent Posts

Чому у спеку категорично заборонено залишати дитину в автомобілі

Літні місяці приносять із собою не тільки довгоочікуване тепло і сонячні дні, а й серйозні…

27.06.2024

Водіям розповіли, як не допустити загоряння автомобіля у спеку

Автомобіль є джерелом підвищеної небезпеки, зокрема й тому, що працює з електрикою та легкозаймистими рідинами.…

27.06.2024

Навіщо вмикати кондиціонер у дорожньому заторі: назвали вагому причину

Автомобільний кондиціонер у літню спеку стає справжнім порятунком, проте деякі водії користуються ним з побоюванням.…

27.06.2024

Українським водіям розкрили мережі АЗС, де “бодяжать” бензин

На тлі подорожчання бензину і дизеля в Україні проблема торгівлі сурогатним паливом не просто не…

27.06.2024

Назвали п’ять доступних, але крутих автомобіля з пробігом

Власник американського дилерського центру класичних і спеціалізованих автомобілів Кріс Каллауей поділився своїм багатим досвідом з…

27.06.2024

Українцям замість бензину продавали “бодягу”: де робили і продавали підроблене пальне

У Закарпатській області детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) накрили підпільне підприємство з масштабного виробництва підробленого…

27.06.2024