Categories: Новини

Українським водіям придумали нові покарання, після серії резонансних ДТП

Експерт в сфері реформування правоохоронних органів Артур Марін вважає, що велика кількість резонансних ДТП тиждень тому – це привід продовжити дискусію про трансформацію профілактики ДТП з другорядної функції поліції в державну політику.

«Автобус, що перекинувся на Вінничині, троє загиблих і четверо постраждалих в ДТП в Одеській області, чергове “мажорне” ДТП на Закарпатті – це лише окремі прояви системної проблеми – відсутності комплексного підходу до профілактики ДТП в нашій країні», – каже експерт.

За його словами, Україна входить в ТОП-10 країн Європи за кількістю ДТП зі смертельними наслідками на 100 тисяч чоловік. І таку проблему не вирішить тільки поліція. Профілактика ДТП повинна стати державною політикою, до якої будуть залучені максимальну кількість державних і громадських інститутів, а також бізнес.

Як приклад експерт навів досвід США, де страхові компанії при розрахунку вартості поліса враховують численні дані з бази поліції – факти порушення ПДР, скоєння ДТП, навіть марку машини.

«Якщо в США водій проїхав на червоне світло світлофора, він отримає штраф. Але крім штрафу в наступному році вартість його страховки буде на 50% вище. Тобто навіть одне порушення правил дорожнього руху – це серйозне навантаження на сімейний бюджет. Для України – це теж робоча модель. Скоїв ДТП без постраждалих – вартість страховки відразу зросла на 200%. А якщо ДТП з постраждалими, то для винуватця аварії страховка відразу повинна коштувати не 2-3 тисячі гривень, а 80-100. Хтось скаже – це неймовірно багато. Так! Але хіба людське життя коштує менше? », – вважає Марін.

Експерт також запропонував спосіб вирішення проблеми перевищення швидкості без повсюдної установки відеокамер.

«Якщо на трасі Київ – Одеса діє обмеження швидкості в 110 км / год, то, очевидно, її не можна проїхати за 4 години, не порушивши швидкісний режим. Тому досить поставити на початку і в кінці будь-якої траси прилади, які будуть фіксувати час виїзду автомобіля на трасу і час з’їзду з неї. Така система вже успішно реалізована в Туреччині і тестується на деяких автобанах в Польщі», – підсумував він.

Recent Posts

Водіям розповіли, як значно заощадити на паливі, використовуючи “правильні” шини

Зі зростанням температури літо приносить не тільки радість від сонячних днів, а й особливі вимоги…

03.05.2024

Водіям розкрили “секретну” літню функцію автомобільного брелока

Водії, які володіють автомобілями з центральним замком, можуть відкрити для себе нову функцію, яка допоможе…

03.05.2024

Механік назвав одну річ, яка має бути у кожного водія: позбавить від неприємностей

Американський автомеханік із 56-річним стажем роботи Скотті Кілмер стверджує, що простий інструмент може позбавити водіїв…

03.05.2024

Які електрокари краще купувати з річним пробігом: 8 моделей із найвищою амортизацією

Останнім часом в Україні електрокари набувають великої популярності, проте купувати ці машини з салону мало…

03.05.2024

Як вигідно купити машину з салону: названо секрети успішної угоди

Будь-яка купівля автомобіля - це важлива подія, що вимагає не тільки фінансових інвестицій, а й…

03.05.2024

Які автомобілі продаються швидше і повільніше за інші: опубліковано рейтинг

У міру того, як автомобільний ринок еволюціонує, споживачі стають дедалі зацікавленішими в уживаних автомобілях. Це…

03.05.2024