Офіційно: водійські права на 2 роки і до двох порушень. Кабмін змінив законодавство

Термін дії «перших прав» обмежений 2 роками, а максимальна швидкість для «новачків» встановлюється в 70 км/год, передає AUTO.RIA.com.

Водійське посвідчення, отримане вперше (після закінчення автошколи та здачі іспитів в СЦ МВС, або після повторного отримання «прав» в разі їх позбавлення згідно із законом) тепер дійсне 2 роки. Протягом цього терміну водієві слід проявити максимальну акуратність, оскільки для отримання наступного посвідчення, з терміном дії до 30 років, за ним не повинно бути зафіксовано більше двох порушень ПДР. Якщо порушень 3 і більше – доведеться «здавати на права» знову. Такі нововведення здійснені Кабінетом Міністрів постановою №885-2017, яка вносить зміни в «Положення про порядок видачі водійських посвідчень».

У тому ж документі вказана максимальна дозволена швидкість для водіїв з «тимчасовими правами»: 70 км/год. Насправді спостерігається деяке дублювання вимог, описаних в ПДР (п. 12.6 «б») – «водієві, що має стаж керування ТЗ до 2-х років за межами населених пунктів дозволяється їздити зі швидкістю не більше 70 км/год». Тобто: згідно ПДР потрібно мати стаж (підтверджується наявністю власного автомобіля, трудового договору з посадою «водій» тощо), а відповідно до Положення 340-1993 потрібно лише «перечекати».

Якщо скласти дію цих двох документів, виходить наступне: водій-новачок може просто не сідати за кермо протягом двох років, тим самим не порушивши нічого, і отримати нове водійське посвідчення, дійсне 30 років. Але при цьому потрібен стаж, наявність якого дозволить «зняти» обмеження в 70 км/год, присутнє в ПДР. Хоча на практиці про стаж запитують хіба в судах при розгляді справ про ДТП, а на дорогах патрульні навряд чи будуть вимагати документи, що підтверджують факт керування ТЗ протягом найближчих двох років. Втім, навіть наявність техпаспорта (оформленого більше 2-х років тому) з прізвищем власника «прав» не є доказом, що він на автомобілі їздив — саме за кермом, з частотою і тривалістю, достатніми для отримання необхідного (але нічим не визначеного) досвіду.

Розглядаючи законодавчі «накладки», ми дещо відволіклись від головної теми – отож, давайте повернемося до «тимчасових прав». Якщо водій не зробив більше двох адміністративних порушень протягом двох років від дати одержання «посвідчення, виданого вперше», він може звертатися в Сервісний центр МВС для отримання нових «прав», якими можна буде користуватися 30 років. При цьому повторна здача іспитів не вимагається. У разі фіксування 3-х і більше порушень – доведеться знову повертатися на початок всього «квесту»: здавати іспити, отримувати «тимчасове» посвідчення і дотримуватися обмеження в 70 км/год до закінчення дворічного терміну.

Особливі умови передбачені для водіїв з «дворічними правами», які не просто двічі потрапили під «адмінку» у сфері безпеки дорожнього руху, а вчинили серйозне порушення (навіть одне), за яке передбачене позбавлення водійських прав. У такій ситуації посвідчення вилучається і передається для знищення у СЦ МВС за місцем прописки водія. Щоб знову отримати «права», доведеться повернутися у початок всієї історії.

Для водіїв, які вже мають «права», у разі їх втрати, крадіжки, зносу і т.п. порядок обміну посвідчення не змінюється. Для власників “прав”, виданих вперше, їх обмін буде проводиться на загальних умовах, але із зазначенням терміну дії втраченого (зіпсованого…) посвідчення.

 

Recent Posts

Найкращі автомобілі для мам і тат: ТОП-10 сімейних моделей у 2024 році

Вибір правильного автомобіля для сім'ї - це не тільки про практичність і безпеку, а й…

03.05.2024

Нарветеся на неприємності: 5 помилок водіїв під час спілкування з поліцією

Мало хто з водіїв зрадіє, якщо його зупинить поліція. Але якщо вже це сталося, потрібно…

03.05.2024

Найкращі кросовери з пробігом: ТОП-8 варіантів за 800 тисяч гривень

Вибір кросовера може стати справжнім викликом, особливо, якщо ваш бюджет обмежений. У такій ситуації не…

03.05.2024

Штраф до 8500 гривень: поліція нагадала водіям про покарання за поширене порушення

Українським водіям нагадали про поширене порушення правил дорожнього руху, що призводить до трагічних наслідків. У…

03.05.2024

Скільки повинен працювати акумулятор і як продовжити його життя: на замітку водіям

Акумулятор - це серце автомобіля, що забезпечує живлення електроніки та запуск двигуна. Але як довго…

03.05.2024

Паркування на тротуарі: де водієві залишити автомобіль, щоб не отримати штраф

У великих містах паркування автомобіля може перетворитися на цілий квест. Іноді водії вважають за краще…

03.05.2024