Статьи

Безпричинна зупинка в Україні: як діяти водієві

Співробітники поліції раніше мали право зупиняти всіх підряд і вимагати документи без приводу. Тепер це врегульовано законом, повідомляє «Твоя МАШИНА» .

Що прописано в законі

Тепер в законі «Про національну поліції» прописаний чіткий перелік випадків, в яких співробітник поліції має право зупиняти водія. Таким чином, причиною зупинки можуть бути порушення ПДР і несправність машини. Однак нові правила прийняли не всі і продовжують зупиняти невинних водіїв.

Крім підстав, в законі також прописано чіткий алгоритм дій інспектора при зупинці автомобіля. При цьому інспектор повинен дотримуватися законів і не порушувати водійських прав. Так, водій має право знати, хто і за що його зупинив. Якщо підстав немає, автомобіліст може продовжити рух.

Обов’язки інспектора при зупинці автомобіля

При зупинці автомобіля інспектор повинен:

1. Назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання;
2. Пред’явити на вимогу водія своє службове посвідчення, надавши можливість детально ознайомитися з викладеною в ньому інформації;
3. Повідомити водієві конкретну причину зупинки, яка повинна бути прописана в ст. 35 закону.

Тільки після цього співробітник поліції може вимагати у водія документи і проводити розгляд справи.

Права водія в разі безпричинної зупинки

Якщо інспектор відмовляється виконувати одну з обов’язків, то він не має права вимагати у водія документи і проводити розслідування справи. При порушенні своїх прав водій може зателефонувати за номером 102 і повідомити про неправомірні дії співробітників поліції.

Буває і так, що водій зловживає своїми правами. Наприклад, при очевидному порушенні ПДР він може стверджувати, що ніякого порушення не було і зупинка безпідставна. В такому випадку проводиться подальша процедура розгляду справи, надання пояснень, доказів і так далі. Але в даному випадку мова йде про зупинку автомобіля без законних підстав.

Після приїзду іншого екіпажу водій повинен чітко повідомити про неправомірні дії співробітників поліції, по можливості надавши докази. Якщо зазначені факти підтвердяться, водієві повинні дозволити продовжити рух, а до співробітників поліції будуть застосовані заходи дисциплінарного впливу.

Якщо ж інший екіпаж неправомірно стане за захист інспекторів, то водій при наявності достатніх підстав має право повідомити про це до керівництва поліції і інші контролюючі органи. Якщо інформація підтвердиться, то інший екіпаж також буде притягнутий до відповідальності.

Recent Posts

Чому після ремонту машини завжди важливо оглядати днище

Сьогодні чимало автовласників вважають за краще ремонтувати свої машини на СТО, а не самостійно. Однак…

08.07.2024

Що робити, якщо обстріл застав в авто: з’явилася інструкція від ДСНС

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україні практично не залишилося безпечних місць. Росіяни цинічно обстрілюють…

08.07.2024

Чому не можна зберігати ключ від авто разом із телефоном: влипните на великі гроші

Автомобільні технології не стоять на місці, але звички багатьох водіїв залишаються колишніми. Наприклад, водії ставляться…

08.07.2024

ТОП-3 сімейних автомобіля з найгіршою витратою пального: вони розорять ваш бюджет

Для більшості сімей вибір автомобіля відбувається за принципом найбільшої економії, оскільки сімейний бюджет не може…

08.07.2024

Як продати машину через “Дію”: з’явилася покрокова інструкція

Ще минулого року в державному сервісі "Дія" з'явилася опція купівлі-продажу транспортного засобу (ТЗ). Однак багато…

08.07.2024

З 16 липня поліція почне масово затримувати водіїв: як уникнути неприємностей

16 липня спливає 60-денний термін, встановлений новим законом про посилення мобілізації, для поновлення військово-облікових даних…

08.07.2024